Руската армия затяга обръча около Киев

1
Сателитни снимки показват, че руснаците се опитват да обградят столицата на Украйна
Сателитни снимки показват, че руснаците се опитват да обградят столицата на Украйна Снимка: GettyImages

Сателитни снимки показват, че руската армия наближава Киев и се опитва да обгради столицата.

Съобщава се за все по-интензивни сражения в околностите на града, пише Дойче Веле. Различни части на Украйна били атакувани с крилати ракети.

Руската армия предприема нова офанзива около столицата Киев, с явното намерение да я обгради от всички страни. Михайло Подоляк, съветник на украинският президент Зеленски, говори за „обсадно положение“. Същевременно руснаците засилват атаките в Западна Украйна - към границата с Полша.

Атаки от всички страни

За атаки на руската армия по северната граница на Киев край Зазимя и в южна посока край Вишенки бе съобщено през нощта в доклад на украинския генерален щаб на армията.

Някои от тези атаки били успешни. Нови сателитни снимки показват, че руските войски явно се приближават към Киев и обстрелват жилищни райони. Американската фирма за сателитно наблюдение Maxar Technologies съобщава, че множество сгради са опожарени. Значителни щети и разрушения се наблюдавали в град Мошун, северозападно от Киев.

Градовете северозападно от столицата Киев от дни са подложени на тежки атаки от въздуха. Междувременно руската армия обаче напредва и от североизточна посока. Украински войници са съобщили на Франс Прес за ожесточени сражения за контрола над важната автомагистрала край Велика Димерка, която води към Киев. Украинският генерален щаб предупреди, че руснаците се опитват да неутрализират съпротивата на регионите западно и северозападно от столицата, за да обкръжат Киев.

"Киев е готов да се сражава"

Съветникът на президента Зеленски, Михайло Подоляк, междувременно говори за „обсадно положение“. В Туитър той написа, че Киев е „готов да се сражава“ и ще остане „непреклонен докрай“.

В съобщението на Генералния щаб на украинската армия се казва също, че стратегически бомбардировачи на руската армия използват крилати ракети за нападения срещу различни части на страната. Подобни атаки имало срещу градовете Луцк, Днипро и Ивано-Франкивск. Последните два града се намират недалеко от полската граница.

По украински данни руските части обстрелвали и една ракова болница в южноукраинския град Миколаев, където имало стотици пациенти. Сградата била силно увредена, но никой не е загинал.

"Невъобразима трагедия"

Особено драматично от около 10 дни насам е положението в обсадения от руснаците град Мариупол. По данни на местните власти от началото на обсадата там са загинали най-малко 1500 души. Снабдяването с храни, ток и медикаменти е отрязано. Хуманитарната организация „Лекари без граници“ описва ситуацията в града с думите „невъобразима трагедия“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари