Почина създателят на R2-D2

0
Професор Тони Дайсън е бил открит мъртъв в дома си на малтийския остров Гозо
Професор Тони Дайсън е бил открит мъртъв в дома си на малтийския остров Гозо

Британският инженер и създател на дроида R2-D2 от поредицата „Междузвездни войни” професор Тони Дайсън е бил открит мъртъв в дома си на малтийския остров Гозо, съобщиха АФП и Би Би Си, съобщава Пик.

Съседите на Дайсън са се обърнали към органите на реда, след като са забелязали, че вратата на апартамента му е отворена. Към момента се смята, че най-вероятно става въпрос за естествена смърт.

Дайсън и компанията му „The White Horse Toy Company” стоят зад разработката на макети, използвани в много научнофантастични филми от 70-те и 80-те години на ХХ век.

Той изработва всеизвестният дроид „Р2-Д2” в продължение на 5 месеца, преди заснемането на първата част на „Междузвездни войни”, излязла през 1977 година.

Дизайнът на робота, който в последствие се появява във всички ленти от поредицата, е дело на Ралф Маккуайър, работил още по куклата на извънземното Ити от филма на Стивън Спилбърг „Извънземното”.

Дайсън има номинация за „Еми” за специални ефекти и още е известен с работата си по ленти като „Супермен 2” и “Муунрейкър” от поредицата за Джеймс Бонд. 

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари