По време на тази криза, ще лъснат всички дефицити на управлението

1
Чакаме мерки, точни указания, идея за общ план, получаваме 30 минутни монополози на човек, който очевидно не разбира своята роля
Чакаме мерки, точни указания, идея за общ план, получаваме 30 минутни монополози на човек, който очевидно не разбира своята роля

Извънредното положение е поредната стъпка, която е повече опаковка на неясно съдържание, отколкото реално оценими действия.

Чакаме мерки, точни указания, идея за общ план, получаваме 30 минутни монополози на човек, който очевидно не разбира своята роля, своето място в процес, който е много пластов и в който той не е източника на ултимативно доверие, само защото е премиер.

И в закона не е ясно какво точно означава, освен етикет на влошено състояние.

Какви точно по-големи пълномощия и с какви конкретни мерки иска Борисов? Защото извънредното положение го прави потенциален диктатор. ОК съгласен съм, но какво точно ще направи.
Виждам мерките в Азия, които са единствения добър модел, но ние не се движим по тази траектория. Пак няма да затваряме ресторанти, пак половинчати неща. Народното събрание не трябва да се съгласява, само въз основа на представите за спешност, без да получи конкретни мерки и обеми от пълномощия.

По време на тази криза, ще лъснат всички дефицити на управлението на Борисов. Ето сега не можем да преминем на дистанционен живот и работа, защото не е реализирано електронно управление. Корупцията пък изяжда огромна част от публичен и частен ресурс, който сега можеше да бъде насочен за справяне със ситуацията. Именно защото гражданите не могат да ползват електронни услуги, им се налага да ходят на място, да подават, попълват и получават документи.

Не виждам какво точно ще направи - иска празен чек и разрешение да прави каквото си иска. Няма реални мерки, като затваряме граници, отменяме събития, обявяваме национална картина, има повече говорене за това, но няма конкретност. И не виждам НАЙ-ВАЖНОТО - масовия скрийнинг!?! Един тест струва около 60 лева, като стойността на реактивите е основния компонент. Ако махнете ДДС ще намалят разходите.

Сега тестовете зависят от държавни лаборатории, наричани референтни, но те не могат са смогнат. Така или иначе се правят две проби и няма причина да не се включат в битката и частните лаборатории и болници.

Не виждате ли, че София излезе начело само защото започнаха по-масови тестове? Което ви казва и защото толкова късно разбираме картината на протичащото, просто защото нарочно не сме предприели масово тестиране. Това не е радикалното, просветено, стратегическо действие.

Да не говорим, че хал хабер си нямат от това да направят кризисна програма за да подпомогнат икономиката, малкия бизнес, домакинствата.

Всички политики, които изискват огромни средства и могат да имат разрушително въздействие върху икономиката трябва да се отложат, всички проекти. Включително да спре Турски поток, Белене и всякакви действия.

Извинете, но като погледнете на случващото през призмата на стратегия, детайлите на план за действия, изпреварващите мерки - не остават много поводи за оптимизъм.

Повтарям за Н-ти път, МАСОВ скрийниг - освободете реактивите от ДДС, и позволете НЗОК да поеме разходите па масовите тестове, което да се предписват от личните лекари. Без да знаем цялата картина, мерките за изолиране на "подозрителни", "на карантирани", и т.н. ще бъде удар във въздуха.

Автор: Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари