По 400 грама кашкавал за дете в Русе от схемите за плод и мляко

0
В Средно училище "Васил Левски", където учат повече от 1700 деца, е определен и часови график за отделните паралелки
В Средно училище "Васил Левски", където учат повече от 1700 деца, е определен и часови график за отделните паралелки Снимка: Facebook

В Русенска област започна раздаването на продукти в училищата по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Това се прави по график, определен от директорите. 

Родителите на всяко дете от 1 до 4 клас ще получат пакет, в който ще има около 400 г кашкавал и от един до три килограма краставици.

В Средно училище "Васил Левски", където учат повече от 1700 деца, е определен и часови график за отделните паралелки.

840 деца са от първи до четвърти клас, плюс двете подготвителни групи. Имат си списъци и всеки родител, получавайки, се подписва. Затова сме викали и класните, тъй като те си познават родителите“, каза зам.-директорът Георги Иванов, цитиран от БНР. Той допълни, че някои от семействата са се отказали доброволно от хранителните пакети в полза на социално слаби деца.

Напрежение в Пазарджик

Раздаването на продуктите създаде голямо напрежение в Пазарджик. След като получиха едва по 300 грама кашкавал на дете, родителите обвиниха учителите във злоупотреби.

Според директорите на учебните заведения недоволството идва от неразбирането, че програмите за млечни продукти нямат нищо общо с училищните закуски, а грамажите на млечните продукти се определят от земеделското министерство.

От вчера  в социалните мрежи има голямо напрежение, след като родителите на малките ученици получиха по 300 грама кашкавал за цялото време на извънредното положение.

Директорът на началното училище "Отец Паисий" Динка Танчева обясни, че програмата "Училищен плод" и "Училищно мляко" е на Министерството на земеделието.

"Всяко дете преди тази извънредна ситуация получаваше по график количество. Кашкавалчето беше опаковано единично - 30 грама. Това няма нищо общо с училищната закуска. Представете си, ако училището е имало 5 доставки кашкавал по 30 грама за този период от март до април, колко ще трябва да получи едно дете. Създава се една психоза, за която ние не сме виновни. Ние не сме взели това решение".

Педагозите настояват министерството на земеделието да обясни същността на програмата "Училищен плод и мляко", за да се спрат спекулациите по темата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари