Зъзнат ли русенските деца в училища и детски градини?

0
Възмутени родители подгряха социалните мрежи
Възмутени родители подгряха социалните мрежи Снимка: Булфото, Архив

Десетки сигнали и публични възмущения на родители подгряха социалните мрежи, че децата им зъзнат и стоят облечени в училища и детски градини, а парното не е пуснато

Майка на второкласничка алармира, че детето ѝ е в СОУ „Йордан Йовков“, класът стои с якета и така щяло да бъде до 1 ноември, пише в-к "Бряг".  Майки на ученици от Дойче шуле пък разказват във Фейсбук, че там парно има, но прозорците стоели отворени и децата пак мръзнели.

От медията са потърсили за коментар директорите на двете училища.

Кремена Кръстева, директор на „Йордан Йовков“, отрече учениците да стоят на студено, още повече най-малките, и подчерта, че в училището се отопляват с духалки. Освен това са подали заявление към „Топлофикация" за пускане на парното, но са в район, в който има авария, и от нейното отстраняване зависи кога ще тръгне топлото.

„В Дойче шуле има вече пуснато парно – обяви директорът Искра Иванова. - Ние подадохме заявление и топлото е факт за часове след като го изпратихме, въпреки че температурата, измерена още на 12 октомври без парно, бе 22,9 градуса в класните стаи. Прозорците се отварят, защото ние сме длъжни по правилник заради пандемията да проветряваме. Но няма ученици, които стоят облечени или зъзнат. Подобни изказани мнения в мрежата уронват престижа на училището“, каза с огорчение Искра Иванова.

От „Топлофикация Русе“ са пояснили, че почти половината училища в града до вчера са подали заявления за пускане на парното предсрочно, като се има предвид, че има и такива, които се отопляват на газ. Вчера дружеството обяви, че ще започне поетапно пускане на отоплението от 18 октомври, тъй като са налице условията три последователни дни със средно денонощна температура под 12°C и прогноза за трайно застудяване. 

"Поетапно ще бъде включено отоплението в детските градини, училищата, здравните заведения и след това жилищните и административни сгради", посочиха от "Топлофикация Русе". "Клиентите могат да поискат предсрочно пускане на отоплението. За целта е необходимо да предоставят в „Топлофикация“ заявление и протокол с решение от Общото събрание на етажната собственост", напомниха от дружеството". За самостоятелни сгради (детските градини, училищата, здравните заведения) е необходимо заявление от съответното учреждение. От централата поясниха, че към днешна дата не са получавали молба за предсрочно включване на отоплението в отделни жилищни сгради.

Само в райони, където има авария, няма да може да пуснат парното от 18 октомври, докато не се отстрани повредата. В такъв район попадат училищата „Йордан Йовков“, „Ангел Кънчев“, „Олимпи Панов“, ДГ „Незабравка“ и Ясла №4. Т.е. за тях парното се очаква да заработи към 22 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук