Плод или зеленчук е маслината?

1
Какви ползи имат маслините за здравето
Какви ползи имат маслините за здравето

Какви ползи имат маслините за здравето

Нека започнем с това, че маслината е плод, а не зеленчук. Може да бъде зелена, лилава, тъмнокафява, черна и дори розова. Маслиновото дърво произхожда от крайбрежието на Средиземно море и Западна Азия. То достига височина от 8 до 15 метра. Короната е добре разклонена и със закръглена форма, като листата са овални и продълговати. Цветът на маслината е бял и цъфти само след четири години. Първата реколта може да се очаква след 15 години. Маслиновото дърво е вечнозелено и може да живее до 2000 години. Днес в света има засадени над 800 милиона маслинови дървета. Средният живот на едно маслиново дърво е между 300 и 600 години. Едно от най-старите маслинови дървета в света се намира на остров Крит. Дървото е на около 4000 години и все още дава плодове, споделя Actualno.

Маслиновото дърво произвежда малки, яйцевидни плодове, които обикновено достигат 1,5 - 2 см дължина. Цветът на плода зависи от неговата зрялост. Недозрелите плодове са зелени. Узрелият плод е тъмнолилав до черен на цвят. Маслините не са годни за консумация, независимо дали са зелени или узрели, и трябва да бъдат обработени с луга и да бъдат изсушени в саламура или суха сол, преди да станат годни за консумация. Преди да станат годни за консумация, те трябва да бъдат обработени, за да се отстрани горчивият глюкозид олеуропеин, затова обикновено първо се обработват с луга и след това се мариноват. Най-големият вид маслини се нарича "магарешка маслина". Най-малката е известна като "bullet".

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ МАСЛИНИТЕ?

Маслините съдържат около 20 % масло. Хората по света консумират 2,25 милиона литра зехтин всяка година. Този зехтин е много по-здравословен и има по-деликатен вкус в сравнение с обикновените растителни масла. Маслините са богат източник на масла, минерали и витамини А, Е, К и В. Маслиновото масло е богато на полифеноли - естествени антиоксиданти, здравословнимононенаситени мазнини и олеинова киселина, като Омега-6 и Омега-3. Той помага за предотвратяване на коронарната болест на сърцето, понижава холестерола и кръвното налягане, намалява ефекта на стареене, укрепва имунната система, предпазва от вредното въздействие на свободните радикали и др. Също така първите сенки за очи са създадени в Древна Гърция чрез смесване на смлян въглен със зехтин. В Древен Рим жените нанасяли зехтин върху кожата и косата си след къпане, за да се предпазят от слънцето и да поддържат приятен аромат.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Друг интересен факт е, че маслиновата клонка е символ на мира. В историята хората са използвали маслиновото клонче, за да обявят примирие, като са го давали на враговете си. В миналото маслиновите клонки са били използвани и за коронясване на шампионите на Олимпийските игри. Тази традиция беше възстановена по време на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. Маслиновата клонка също е изобразена на националните знамена на 7 държави, на 4 американски щата и на знамето на ООН. Испания е най-големият ѝ производител в света, а Италия е на второ място. Хипократ, който е гръцки лекар и "баща на медицината", нарича зехтина "великото лечебно средство".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари