Внимавайте с похапването на ягоди

1
В големи количества тези сладки плодове са много вредни
В големи количества тези сладки плодове са много вредни

Тези вкусни, сладки плодове са деликатес за много от нас

Не всеки обаче може да ги яде, а в големи количества са много вредни. Въпреки че са с ниско съдържание на калории и са източник на много витамини и минерали, консумацията им неумерено и небрежно може да има сериозни последици. Проверете на какво си струва да обърнете специално внимание, съветва Actualno.

Ягоди

Струва си да ги ядете не само заради отличния им вкус, но и благотворното им въздействие върху здравето. Списъкът с лечебните свойства на ягодите е дълъг – те намаляват риска от сърдечни заболявания, борят се с оксидативния стрес, помагат при отслабване и могат да предпазят от рак. Но при определени обстоятелства те също могат да навредят. На какво точно е добре да обърнем внимание?

Пестициди

Въпреки ценните им свойства, насърчаващи здравето, яденето на ягоди може да бъде свързано с определени рискове. За съжаление тези плодове натрупват пестициди. Химикалите в ягодите могат да причинят алергии, главоболие и дори рак. Следователно е много важно да се обърне внимание на произхода на тези плодове, също така не се препоръчва да ядете пресни ягоди извън сезона. Много е важно плодовете да се измиват старателно преди ядене.

Алергия

Алергията към вкусни ягоди често засяга не само деца, но и възрастни. При някои хора причинява сърбеж или изтръпване в устата, както и подуване на езика, устата и гърлото на лицето. При някои хора алергичната реакция е обрив, диария или стомашна болка. Алергията към ягоди е най-честият отговор на протеините, които те съдържат. Ако забележите алергия към някакъв продукт, опитайте се да го избягвате. Също така е забранено да се ядат всички онези ястия, в които ягодите са на парчета, например в конфитюри, желета или сокове. Симптомите трябва да се консултират с лекар. За щастие, в много случаи алергията към ягоди е преходна и изчезва, след като храносмилателната система стане имунизирана. Алтернатива може да бъде и хапването на т.нар бели ягоди.

Мухъл

Сивата плесен и бързата ферментация на ягодите са сериозен проблем при съхранението на плодовете. Въпреки че те са богати на хранителни вещества, изкушават с вкуса и аромата си, имат кратък срок на годност. Тези плодове са много податливи на мухъл, причинен от гъбички. Яденето на мухлясали ягоди води до стомашни проблеми, повръщане, диария и болезнени неразположения. Когато купувате плодове, винаги избирайте такива, които са сухи, не натрошени и здрави. Тези, които са били събрани в дъжда, ще ферментират и плесенясват по-бързо. Също така е най-добре да изчакате целия сезон, за да купите плодове.

Алергии при деца

Бъдете много внимателни, когато въвеждате ягоди в менюто на детето си, тъй като те са честа причина за алергични реакции. При малки деца алергията към ягоди се проявява със сърбеж в устата, подуване на гърлото и езика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари