Петя Аврамова: През 2019 година ще започне строежа на магистралата Русе - Велико Търново

4
В момента се готвят тръжните процедури за участъка от Русе до обхода на град Бяла, отбеляза министърката
В момента се готвят тръжните процедури за участъка от Русе до обхода на град Бяла, отбеляза министърката

През 2019 г. ще започне изграждането на пътя Русе - Велико Търново, стойността на обекта е 505 милиона лева без ДДС, каза във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя отбеляза, че по тази отсечка са почти преодолени проблемите със съдебните дела и в момента се готвят тръжните процедури за участъка от Русе до обхода на град Бяла.

Министърът посочи, че има идеи и за концесиониране на участъка от Русе до Велико Търново, както и за тунела под Шипка. И за двата обекта се водят преговори, но МРРБ и правителството имат ангажимент през тази година работата по пътя Русе-Велико Търново да стартира, подчерта тя.

Според министър Аврамова автомагистралата "Хемус" трябва да стигне до Велико Търново през 2023 година. Тя посочи, че работна група изготвя законови промени, чрез които да има предварително изпълнение за важни пътни отсечки и обекти с национално значение. Целта е да се обезщетят собствениците на имоти според оценката на вещите лица, а ако има обжалване, сумите да бъдат доплащани след определението на съда. По този начин ще се предотврати забавянето на строителството, посочи Аврамова.

В края на март ще бъде готова цялостната програма за настоящата година на АПИ и в нея ще бъдат набелязани приоритетните обекти, сред които са и тунелите край Велико Търново, които са сред най-рисковите в страната, за спешните ремонти ще се търси допълнително финансиране, каза министърът.

Аврамова потвърди, че за 14 улици в старата част на Велико Търново ще бъде отпусната поетапно държавна помощ от пет милиона лева, с която ще бъде подменена ВиК-инфраструктурата и възстановена настилката.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова участва в дискусия от платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом" в сградата на община Велико Търново.

В разговорите участва кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на УС на НСОРБ, кметове на съседни общини и населени места, експерти и граждани.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари