Перник и Сливен затвориха нощните заведения

0
Работното време на ресторантите и кафенетата се намалява до 22.00 ч.
Работното време на ресторантите и кафенетата се намалява до 22.00 ч.

Барове, дискотеки, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито затварят в Перник и Сливен за срок от 14 дни, като заповедта влиза в сила от 24-ти октомври. 

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. Работното време на ресторантите и кафенетата се намалява до 22.00 ч., при условие че гостите на заведенията спазват дистанция на не повече от 2 кв. метра. 

Продължават да се спазват всички останали наложени противоепидемични мерки - спазване на физическа дистанция от 1,5 метра между хората,  хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на защитни маски за лице или друго средство, покриващо устата и носа. 

 Началникът на РУО – Сливен ще може да поиска от образователния министър преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, за срок от 10 дни, за учениците от пети до дванадесети клас в онези учебни заведения, където има над 20% заболели и карантинирани ученици и педагози.

Новината идва на фона на още по-строгите противоепидемични мерки, които поиска главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по-рано през деня с цел забавяне на разпространението на заразата от коронавирус в България. Тази сутрин той обрисува още по-черна възможна картина.

"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно може да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им", посочи Кунчев пред NOVA.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава и вече е 1:1,2, тоест 10 души заразяват 12. Той отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма много голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лично мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора - в баровете, на стадионите, дори и по политически причини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари