Пентагонът: Над САЩ е засечен предполагаем китайски шпионски балон

0
Балонът не представлява военна или физическа опасност за хората на земята, заяви Патрик Райдър
Балонът не представлява военна или физическа опасност за хората на земята, заяви Патрик Райдър Снимка: Navy Petty Officer 2nd Class Alexander Kubitza

Балонът не представлява военна или физическа опасност за хората на земята, заяви Патрик Райдър

САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко дни е забелязан да се носи в американското въздушно пространство, но Пентагонът е решил да не го сваля поради риск за хората на земята, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски висши представители.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал да запази анонимност, заяви пред репортери в Пентагона, че САЩ "с висока степен на сигурност" смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом - едно от трите места със силози за ядрени ракети в страната.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява "военна или физическа опасност за хората на земята", посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Пентагонът съобщава за балона броени дни преди очаквано посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Китай. Не е ясно дали това ще се отрази на плановете му за пътуването, които Държавният департамент не е огласил официално, отбелязва АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари