Китай разполага с шпионска база в Куба поне от 2019 година

2
Разузнавателната общност на САЩ е установила, че китайският шпионаж от Куба е бил нещо "постоянно"
Разузнавателната общност на САЩ е установила, че китайският шпионаж от Куба е бил нещо "постоянно"

Разузнавателната общност на САЩ е установила, че китайският шпионаж от Куба е бил нещо "постоянно"

Китай разполага с шпионска база в Куба поне от 2019 г. насам, което е част от опитите на Пекин да подобри своите възможности за събиране на разузнавателна информация. Това предаде Асошиейтед прес, като се позовава на официален представител от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Американската разузнавателна общност от известно време е наясно с шпионажа на Китай от Куба, както и с по-широките усилия на Пекин да организира операции за събиране на разузнавателна информация в целия свят, съобщи официалният представител, който не е упълномощен да говори публично и пожела да запази анонимност, предава БТА.

Според представителя, който е запознат с данни на американското разузнаване по този въпрос, администрацията на Байдън е засилила усилията си да попречи на китайските опити да разшири своите шпионски операции и смята, че е постигнала известен напредък по пътя на дипломацията и чрез други неупоменати действия.

Съществуването на китайска шпионска база в Куба бе потвърдено, след като на 8 юни в."Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Китай и Хавана са постигнали принципно споразумение за изграждане на станция за електронно подслушване на острова. Според американския вестник Китай планира да плати на изпитващата финансови трудности Куба милиарди долари като част от преговорите. Белият дом и кубински официални представители обаче определиха публикацията като неточна.

Разузнавателната общност на САЩ е установила, че китайският шпионаж от Куба е бил нещо "постоянно" и не е ново развитие, каза официалният представител на американската администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Шпионажът като занаят.
    От САЩ в Куба - Китай - Русия по направление на шпионската информация. В България си имаме достатъчно китайски кухня, магазини и джаджи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари