Първа смъртоносна катастрофа на самоуправляващ се автомобил на Тесла

0
Тесла-та се е блъснала в камион, понеже не могла да различи бялото му ремарке от небето
Тесла-та се е блъснала в камион, понеже не могла да различи бялото му ремарке от небето Снимка: Монитор

Със смъртен случай е завършило изпитание на самоуправляващ се автомобил на американската компания Тесла (Tesla Motors) в САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от Монитор.

Загиналият е бил в колата, когато тя се блъснала в камион, завил неочаквано на магистралата пред автомобила. Камерите на електрическия Модел Ес (Model S) не успели да различат бялото ремарке на камиона от светлосиньото небе над него и да активират автоматично спирачките.

Според шофьора на камиона 40-годишният собственик на самоуправляващия се автомобил, гледал филма "Хари Потър" и карал много бързо.

Тесла е сред няколкото автомобилостроителни и технологични компании, които правят изпитания на самоуправляващи се автомобили. Подобни програми имат също Гугъл (Google), Форд (Ford), Дженерал мотърс (General Motors) и Ауди (Audi), отбелязва ДПА.

Системата за автопилот при колите на Тесла по принцип е изключена и за включването й в тестов режим е необходимо изричното съгласие на водача. След като заработи, системата напомня на шофьора да държи ръцете си на кормилото и "да бъде готов да поеме управлението по всяко време", посочва компанията.

Американските регулаторни власти са започнали предварително разследване на катастрофата.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари