Панайот Ляков: ГЕРБ и ДПС готвят купуване на 400 000 гласа по 100 лева „бройката“

0
"Това значи, че изборите предварително са спечелени от ГЕРБ, при това с нашите пари", коментира политикът
"Това значи, че изборите предварително са спечелени от ГЕРБ, при това с нашите пари", коментира политикът Снимка: БГНЕС/архив

Панайот Ляков е бил два мандата депутат от СДС и ДСБ, автор на много книги, сега представител на политическа мрежа „Българска демократична общност“

Интервю на Емил Янев за БАНКЕРЪ

- Г-н Ляков, вие въведохте термина „олигархичен мафиотски модел“(ОММ) далеч преди неговата масова употреба. Сега мнозина смятат, че почти всички процеси в българския политически живот са свързани с ОММ. Как защитавате тази теза?

- За пръв път заговорих за ОММ през 2008 г. в книгата си „Модерните партии“, още по времето на Тройната коалиция. Този модел започна да се формира, когато управляваха НДСВ и ДПС, укрепна по времето на Станишев и се наложи като определящ за политиката на цялата държава при Борисов. Това е престъпна мрежа, обхванала най-важните структури на българското общество: съдебната система, политическата система, администрацията - с министри, зам.-министри, областни управители. Чрез тези пипала октоподът диктува политически решения. Много от участниците са били свързани или с ДС, или с номенклатурата на БКП/БСП. Затова казвам, че моделът ОММ по генезис е ляв. Смешно е, когато чувам как „борци“ срещу модела щели да го атакуват от леви позиции - като Отровното трио и Мая Манолова, която сама е участвала във формирането на модела, а сега иска да го разбива.

- Кои партии, според Вас, влизат в мрежата на този ОММ?

- Тъй като НДСВ изчезна като къщичка от карти, останаха БСП, ДПС и естественият им продължител ГЕРБ. Това, че ГЕРБ толкова години остана на власт не беше възможно без подкрепата на БСП и ДПС на различни равнища. Ако те бяха истинска опозиция, отдавна да са свалили Борисов.

- Щом БСП е вградена във фундамента на модела, с какво на „столетницата“ е удобно второто място, след като тя 12 г. е извън властта?

- Удобно е за част от тях, които не искат да бъдат на първа линия. В бизнес отношенията между ГЕРБ и БСП цари пълна хармония. Тази „опозиция“ си получава своя пай от „баницата“, която Ахмед Доган продължава да реже. Затова тази позиция е изключително изгодна – печелиш пари, без да носиш видима отговорност. И тъй като БСП не е тотално корумпирана, в средите ѝ цари пълен разлом.

- Освен пипалата на олигархичния модел, трябва да бъдат назовани и самите олигарси, които периодично се сменят на партиди. Кои са икономическите изпълнители в този модел понастоящем?

- Единият е вече в Дубай и не съм сигурен дали напълно е извън играта - той продължава да контролира достатъчно хора на различни позиции и те ще играят някаква роля в изборите. Делян Пеевски отдавна е нарицателно име, той е финансовият „консилиери“ на Доган. Братя Бобокови също са в схемата.

- Говори се и за братя Домусчиеви.

- При тях е по-различно, те са много придирчиви в контактите си. Иначе безспорно са олигарси, категорично са свързани с ГЕРБ и властта. Те още не са се издължили на държавата по сделката за БМФ, което говори достатъчно. Има и доста участници в мрежата на регионално равнище. Борбата срещу ОММ ще трае години и трябва да бъде поета от младите хора като дълг. Предстои тежък и опасен път.

- В своите изследвания Вие перифразирате Чърчил и неговият призив за „Кръв, пот и сълзи“?

- Точно така, аз казвам, че ще са ни нужни смелост, пот и сълзи. Тази престъпна мрежа може да бъде победена само от не по-малко мощна демократична мрежа.

- Има признаци, че ГЕРБ и моделът се готвят за „перестройка“ – да сменят фасадата, но съдържанието зад нея да остане същото. Под каква нова външност може да се появи тази партия, за да не последва съдбата на НДСВ?

- Под никаква форма това не може да стане. ГЕРБ не е в състояние да създаде призрак, протестите разрушиха тази възможност. В обществото има създадена непоносимост към ГЕРБ и тяхното управление. Няма начин да извадят изведнъж привлекателен за хората образ. Затова на изборите те ще усвоят максимално купен и контролиран вот. Имам достоверна информация от личност, приближена до ГЕРБ и ДПС, че се готви откупуване на 300 000 - 400 000 гласа на цена от по 100 лева. Това значи, че изборите предварително са спечелени от ГЕРБ, при това с нашите пари.

- Чиновничеството също се очаква да свърши работа на властта.

- Там системата работи безотказно, това е контролираният вот.

- Не е откритие, че в ГЕРБ няма ляво и дясно, а само интереси?

- Да, тя е типична популистка партия, която няма идеология. Идеология е самата власт.

- Споменахте името на Делян Пеевски. В момента упорито се гадае дали той е само икономически пълномощник на Ахмед Доган, или има намерение да подчини почетния председател на ДПС?

- Чувал съм втората версия, но не я приемам. Доган продължава напълно да контролира ДПС и ще го прави докато е жив. Ако е имало опит Пеевски да премине от финансовата към политическата власт в движението, той е бил неуспешен. Доган е изключително опитен и хитър политик. Той е готвен за работа в разузнаването и това много му помага при опити да му отнемат властта.

- Функционери от ДПС се позовават на Ахмед Доган така, както някога в комунистическите среди се цитираше Ленин.

- В ДПС има култ към личността на Доган. Видяхме как той елиминира Лютви Местан.

- Приемате ли политическата метафора, че руските подводници акостират в яхтеното пристанище на Росенец?

- Връзката на Доган с Русия е неразрушима. Освен на ДС, вероятно е бил сътрудник и на КГБ. В много критични моменти той е заемал проруска позиция като апологет.

- Ако потърсим алтернатива, смятате ли, че младите, които искат да живеят на момента, ще се захванат с мъчителното и бавно изграждане на демократична мрежа, която да разруши ОММ?

- „Българска демократична общност“ е отворена към гражданското общество мрежа за партньорство. Тя търси модерни, компетентни хора и е изградена изцяло на хоризонтален принцип, за разлика от познатите йерархични партии.

- Това звучи като апостолска дейност на идеалистични начала, а в XXI в. финансовите ресурси на партиите са решаващи.

- В XXI в. политическата дейност доста се промени, интернет комуникацията зае централно място, а тя не изисква много средства.

- Умна политика се прави със съюзници. Кои партии, движения и личности приемате като нормални партньори в една широка демократична мрежа?

- Бяха създадени смехотворни коалиции - като „Изправи се България! Мутри вън!“ - които нямат никакво бъдеще. Не може, след като си бил „червено острие“, да се правиш на Орлеанската дева и като амазонката на бедните да поведеш поход срещу модела, в който активно си участвал. За Отровното трио изобщо не ми се говори, а коалицията между „Воля“ и НФСБ смята, че като се съберат два минуса, това дава плюс. „Демократична България“ за съжаление не прояви никакво колегиално отношение, те са самовлюбени и самозатворени. Съюзници са почтените и смели граждани.

- Виждате ли на терен у нас изявени лидери, при положение, че и в света в момента има криза на лидерството?

- Има две теории за лидерството: едната е, че лидерът се ражда, а втората - че се изгражда. Според Иван Костов, един от учителите ми в политиката, лидерът се изгражда. Но най-важното качество на лидера за мен е смелостта. Виждаме много интелигентни и добре говорещи хора в политиката, но повечето са страхливци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари