Откриват парк с 43 макета на български забележителности

3

На 30 септември, събота, от 10:30 часа ще бъде официалното откриване на най-новия туристически обект във Велико Търново – паркът „Търновград – духът на хилядолетна България”.

Новината съобщиха преди броени минути инвеститорите от Украйна, ангажирани с реализацията на мащабния проект, предаде radiovelikotarnovo.com.

В съботния ден входът за атракциона ще бъде свободен, акцентира Александър Меншиков. Теренът на парка е на община Велико Търново и е отдаден под наем след конкурс за срок от 10 години. „Свършихме огромна работа, искам да благодаря на първо място на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, на неговите заместници, на местната администрация, на Великотърновския общински съвет“, подчерта инвеститорът.

Забавянето на откриването на парка се дължи на климатичните условия и високите температури във Велико Търново през последните дни. „Въпреки че избрахме най-добрите специалисти по озеленяване и по изграждането на автоматичните поливни системи, в тези жеги бе невъзможно да се сее трева“, каза още Александър Меншиков.

43 макета на емблематични български забележителности са експонирани в атракциона, а в момента кипи усилена подготовка за предстоящата официална церемония. Паркът ще бъде открит от кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Атракцията ще работи целогодишно, а за поддръжката й на този етап се разкриват над десет работни места, както и касиери и озеленители. Входната такса ще бъде 10 лева за възрастни, а 5 лева ще заплащат децата и учениците. Един път в месеца ще има свободен вход за пенсионери, инвалиди и хора в неравностойно положение.

Около всеки макет ще има информационна табела с основни данни за забележителността, къде се намира тя и кой я е построил. Специално за ученици и студенти е разработена образователна програма с часове по родолюбие „Опознай България”. Допълнително ще бъдат обучени и екскурзоводи, стана още ясно по време на срещата с журналисти днес.

Местна охранителна фирма ще се грижи за сигурността в парка. Всички фирми, свързани с поддръжката, са от Велико Търново, акцентира Меншиков. „Единствено от Киев дойдоха специалисти, които извършиха сглобяването на макетите, които идват на части в България”, каза още той.

В продължение на три месеца бе приключен първият етап от изграждането на атракциона, а сред 43-те макета, които могат да бъдат видени на този етап, са храм-паметникът „Александър Невски”, руската църква в с. Шипка, Побитите камъни край Варна и Катедралния храм в морската столица, Розовата долина край Казанлък, ски курорт Банско, крепостта Баба Вида, Народното събрание, Народният театър „Иван Вазов“ и др. Миниатюрите са по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли. Направени са от специална пластмаса от Унгария и Германия, изработени са в Украйна. Устойчиви са на температури от -30 до +45 градуса.

Паркът ще бъде поетапно разширяван, като инвеститорите предвиждат общият брой на макетите в колекцията да достигне 70-80.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари