Откриха яслени групи в бившия Дом майка и дете

6

Днес, 15.11.2016 г., кметът Пламен Стоилов официално откри две нови яслени групи към детска ясла №6 в кв. „Дружба 3“.

Те се намират на втория етаж в обновената сграда на бившия Дом за медико-социални грижи за деца и са в рамките на проект „Интегриран подход на Община Русе в интеграцията на ромите и други уязвими групи лица“, финансиран от Българо-швейцарската програма „Здраве и образование за всички“.

Благодарение на проекта, ръководен от зам.-кмета по икономика, инвестиции и собственост г-жа Даниела Шилкова, Община Русе имаше възможността да разшири капацитета на Детска ясла № 6, която се намира в бл. 205 в кв. „Чародейка“, като разкрие две допълнителни групи.

На официалната церемония днес отец Марин от Русенска Света Митрополия отслужи водосвет за здраве. Лентата на обновената сграда прерязаха кметът на Общината г-н Пламен Стоилов, ръководителят на проекта и зам.-кмет г-жа Даниела Шилкова и директорът на детска ясла №6 г-жа Вероника Трифонова.

„През първия мандат с моя екип направихме три детски градини. Сега стартираме с увеличаването на яслените групи. Щастлив съм, че днес виждам и родители, които ще получат най-добрите условия за отглеждането на децата си в изцяло реновираните помещения, които Община Русе ще продължи да им осигурява“, заяви кметът Пламен Стоилов по време на откриването. Той благодари на екипа на проекта, реализирал обновяването на сградата и новите услуги в нея.

С новооткритите помещения се осигурява грижа за деца в яслена възраст от семейства, които живеят както в кв. „Дружба 3“, така и в съседните два квартала. Капацитетът на групите е по 16 деца, т.е. са осигурени нови 32 места в яслата. Към настоящия момент малчуганите, които посещават новите групи са 25, но приемът продължава.

Вложените средства за строително-монтажни дейности са в размер на 192 389 лв., като 10% от тях са съфинансиране от Община Русе. За обзавеждане и оборудване са осигурени почти 60 000 лв. от проекта и дофинансиране от страна на Общината за материали и текущи ремонти над 10 000 лв. Разкритите работни места са 9, като от тях 4 са за медицински сестри, 4 за детегледачки и 1 педагог.

На проведения по-рано днес ден на Отворените врати, част от дейност по информиране  и публичност на проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“, екипът за управление направи официално представяне на проекта, както и реализираните дейности към момента.

От предоставената информация стана ясно, че проектът се реализира в 3 основни направления: образование,  здравеопазване и културна идентичност. Представени бяха подробно целите и дейностите за тяхното изпълнение, както и вече постигнати резултати свързани с консултиране на родители, чиито деца са в риск от отпадане от училище, проведени скринингови изследвания на деца от 1 до 4 клас в  4 училища на територията на община Русе и още 3 училища в общините партньори на Община Русе /Иваново, Ветово и Борово/.

На срещата с медиите беше отчетена активната работа на терен от организациите, които са партньори на Община Русе, свързана с кампании за превенция на трафика на хора и трафика на бебета, както и обучения на педагогически и медицински специалисти за работа в мултикултурна общност. Екипът на проекта отчете успешно реализиране на договорите, сключени с изпълнители за строително-монтажни дейности и изпълнители по обзавеждане и оборудване в общо 8 обекта, в които се реализират дейностите на проекта.

Предстои поетапно откриване на медицинските кабинети за провеждане на профилактични и специализирани акушеро-гинекологични прегледи в община Русе и общините партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари