Откриха тъкан в човешкото око, която изглежда е резистентна на SARS-CoV-2

0
Поне част от нашите очи вероятно е резистентна на SARS-CoV-2
Поне част от нашите очи вероятно е резистентна на SARS-CoV-2

Пандемията от новия коронарирус продължава да бушува с пълна сила, а ние продължаваме да се питаме „Как вирусът се разпространява?“, „Как да се предпазя от инфекцията?“.

Истината е, че все още се опитваме да разберем как точно SARS-CoV-2 функционира.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) основният начин, по който вирусите се разпространяват, е посредством респираторни капчици или малки частици, изхвърлени от устата или носа на заразените хора и впоследствие – вдишани от другите, пишат Обекти.

Но това не е основният начин, по който вирусът циркулира. Същите инфекциозни капчици и частици могат да попаднат върху повърхностните и да бъдат предадени при докосване – т.е. бихте могли потенциално да се заразите, ако докоснете нещо, върху което има вирусни частици, а след това – пипнете своята уста, нос или очи, допълват от CDC.

Въпреки това все още не знаем доста неща за начините, по които коронавирусът може да влезе в тялото ни през очите, макар че учените да казват, че е възможно от биологическа гледна точка.

Нови доказателства обаче подсказват, че поне част от нашите очи вероятно е резистентна на SARS-CoV-2, макар и да е податлива на други типове вируси.

Ново проучване, проведено от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, открива, че роговицата - гладката, лъскава, прозрачна и много чувствителна външна обвивка на окото, покриваща зеницата и ириса – е резистентна на новия коронавирус (макар че изследователите подчертават, че откритията им са все още предварителни).

Откритията ни не доказват, че всички роговици са резистентни – казва молекулярният микробиолог Джонатан Дж. Майнър, водещ автор на проучването. – Всяка донорна роговица обаче, която тествахме, бе устойчива на новия коронавирус. Възможно е определени хора да разполагат с роговици, които поддържат развиването на вируса, но това не се наблюдаваше при нито една от изучените от нас роговици.“

По време на своите експерименти изследователите излагат тъкан от роговоците на 25 човешки донора (както и от мишки) на три отделни вируса – SARS-CoV-2, цика и херпес.

Последните два вируса успяват да се репликират успешно в човешките присадки на роговоци (които са съдържали и конюнктивна тъкан – мембраната, която покрива останалата предна част от окото). Но не и SARS-CoV-2.

Известно е, че роговицата и конюнктивната тъкан са рецептори за новия коронавирус, но по време на нашите проучвания установихме, че вирусът не се репликира в роговицата“, допълва офталмологът Рахендра С. Апте.

Защо това се случва? Екипът есе още не е сигурен. Нужни са още проучвания по темата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари