Осло плаща по 3650 долара на бежанците да си ходят

0
Миналата година в Норвегия са подадени почти 31 000 молби за убежище
Миналата година в Норвегия са подадени почти 31 000 молби за убежище

Норвегия ще плаща на бежанците по около 3560 долара (30 000 норвежки крони), за да се върнат доброволно в родните си страни, обяви министърката на имиграцията и интеграцията Силви Листхау, цитирана от информационните агенции.

Властите решиха с една трета да увеличат сумата, която плащат на мигрантите, чиито молби за убежище са отхвърлени. Листхау разясни, че първите 500 бежанци, които напуснат Норвегия в следващия месец и половина, освен еднопосочен самолет билет ще получат и по 30 000 крони, пише Вестник СЕГА.

"Ще се опитаме да убедим повече хора да се върнат доброволно, като им плащаме по-големи суми, ако напуснат страната", каза министърката пред местните медии. Според нея по този начин Осло ще спести много пари, тъй като издръжката на хората в бежанските центрове е доста скъпа. Силви Листхау обясни, че срокът от месец и половина може да бъде удължен, ако се окаже, че инициативата дава добри резултати и значително се увеличи броят на търсещите убежище, които искат да се приберат в родните си страни.

Миналата година в Норвегия са подадени почти 31 000 молби за убежище. Правителството очаква тази година 33 000 молби, като в първото тримесечие са подадени под 1000.

Междувременно Австрия започна проверки на превозните средства, пресичащи границата с Унгария, на гранично-пропускателния пункт Никелсдорф, през който през миналата година преминаваше голяма част от бежанския поток, предаде ТАСС.

В резултат на проверките на границата има задръствания, а шофьорите чакат около час. Австрия се готви да затегне граничния контрол и с Италия в края на май. Виена предупреди Рим, че ще започне по-строги проверки при прохода Бренер, ако миграционният маршрут се премести към Италия и властите не успеят да спрат потока към Австрия. Правителството на канцлера Вернер Файман се готви да издигне и ограда в района на прохода.

ПОМОЩ

Чехия изпраща 30 полицаи в Гърция, които ще съдействат за връщането и транспортирането на мигранти към Турция, осъществявано по силата на споразумението между ЕС и Турция от 18 март. Това обяви шефът на полицията Томас Тухи, цитиран от електронното издание "Праг монитор". В момента в Гърция се намират 11 чешки полицаи. Чешката полиция разполага с 300 служители, които знаят чужди езици и могат да бъдат изпратени в чужбина, ако се наложи, допълни Тухи.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари