Осиновителите на дете ще имат право на 1 година платен отпуск

0
Размерът на обезщетението ще е 90% от работната заплатата
Размерът на обезщетението ще е 90% от работната заплатата

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 1 година платен отпуск, считано от 1 юли 2018 г.

Това решиха депутатите единодушно със 125 гласа „за“ по време на окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда.

Размерът на обезщетението ще е 90% от работната заплатата или среднодневния осигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на осигурителния риск. Платеният отпуск ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Промените имат за цел да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигури необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата и повишаване на мотивацията за осиновяване. С промените в Кодекса на труда се правят изменения и в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на този вид отпуск

Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението, на което са имали право. Ако след изтичане на отпуска в размер на 365 дни, детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето. По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Когато допълнителният отпуск не се ползва, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50% от обезщетението, което се изплаща, ако се ползва отпускът.

Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът със съгласието на осиновителката може да се ползва вместо нея от осиновителя след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, когато работи по трудово правоотношение. Когато осиновителят е починал, отпускът може да се ползва от един от родителите на осиновителката или на осиновителя, когато работи по трудово правоотношение.

От БСП предложиха работничка или служителка, която осинови дете над 5-годишна възраст, да има право на отпуск в периода до изтичане на една година от осиновяването, в размер на 90 дни. Надя Клисурска от БСП аргументира предложението, като посочи, че става дума за неравнопоставеност и за невъзможността на родителите, които осиновяват деца над 5 години, да имат правото все пак на някакъв отпуск. „Нашето предложение създава една по-добра равнопоставеност“, добави тя. По думите ѝ това ще бъде целеви адаптационен отпуск

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че адаптацията започва още при първата среща на осиновените деца с кандидатите за родители. „Трябва да правите разлика между отпуск за адаптация и отпуск за отглеждане на дете. Това са две различни неща. Преди да излезете и да говорите някои неща, трябва да се подготвите добре“, подчерта тя. 

Председателят на Комисията по социални въпроси и депутат от ДПС Хасан Адемов посочи, че се предлага да има допълнителен отпуск от 90 дни за семейства на осиновители за т.нар. адаптация. „Него го няма обаче при биологичните родители. И те имат проблеми, когато децата им стават първи клас или когато сменят едно училище с други“, коментира Адемов. В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на БСП със 121 „за“, 7 „против“ и 75 „въздържали се“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари