Опашки се извиха пред бензиностанциите у нас

3
Остават обаче доста неясноти по прилагането на отстъпката от 25 стотинки на литър
Остават обаче доста неясноти по прилагането на отстъпката от 25 стотинки на литър Снимка: Кадър БНТ

От днес пълним резервоарите на колите си с 25 стотинки на литър гориво

От рано тази сутрин се извиха опашки пред бензиностанциите. Да се възползват от отстъпката могат и шофьорите на лизинговите коли, но само ако в малкия талон е вписано тяхното име.

Остават обаче доста неясноти по прилагането на отстъпката.

Има автомобили с чужди номера, които са със собственици българи, има автомобили, дадени с договор от фирма към физическо лице, които не е уточнено какво правим с тях, каза Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция, предава БНТ.

В много от големите вериги, освен компенсацията от 25 ст. се добавят и отстъпките, които досега са били предлагани на клиентите.

Не всички бензиностанции са задължени да прилагат отстъпката. Малките например, имат резерви заради голямата административна тежест при отчитането на продадените горива пред НАП. Те трябва да изготвят три вида отчет за Приходната агенция, а държавата ще им възстанови парите от отстъпката 40 дни след представянето им.

Бензиностанцията, в която работи Даниела Драганчева, не е част от големите вериги и не предлага отстъпката.

Трябва много пари в наличност да имаме, защото не се знае кога ще се плати тази отстъпка за тях. Доста хора питат и като нямам отстъпка, те ходят на голяма бензиностанция. Мисля че ще изгубим доста клиенти, каза Даниела.

Според петролната и газова асоциация, мярката е работеща.

За срока, в който бе внедрена мярката от тази държавна помощ, за две седмици, за периода, в който беше обявена - не повече от 6 месеца, това беше най-доброто възможно. А относно бъдещето, дали могат да се мислят други варианти под формата на ваучери, под формата на пряко подпомагане на целеви групи, да, възможно е, обясни Живодар Терзиев- предс. на Българската петролна и газова асоциация.

Общо 150 млн. лв. са предвидени в бюджета по тази мярка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Питащ
    Общо 150 млн. лв. са предвидени в бюджета по тази мярка. --------- А докато свършат тези 150млн колко още ще влезнат в бюджета от акциз и ддс? Тези 25ст са горе- долу половината ДДС, вместо да го намалят на 10% и да е лесно за всички , тези пак се чудят как да изклатят малките бензиностанции. Продължават подмяната.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари