Олимпийският огън пое по най-тъжния си маршрут

0
Организаторите на Токио 2020 заплашиха да прекратят щафетата, ако по пътя се събират тълпи
Организаторите на Токио 2020 заплашиха да прекратят щафетата, ако по пътя се събират тълпи

Организаторите на Токио 2020 заплашиха да прекратят щафетата, ако по пътя се събират тълпи

Една година след оригинално планираното начало, Япония даде старт на 121-дневната щафета на олимпийския огън по пътя към Токио. XXXII летни игри трябва да бъдат открити на 23 юли, а факелът пое днес по своя тъжен маршрут към столицата, пише вестник Сега.

Тъжен, защото заради всички въведени мерки срещу разпространението на коронавируса жителите на Япония на практика няма да имат право да се насладят на една от най-древните традиции в олимпийското движение. Самата церемония по запалване на олимпийския факел се състоя тази сутрин при закрити врата в националния тренировъчен футболен център "Джей-Вилидж" във Фукушима.

"Факелът на Токио 2020 ще се превърне в блясък на надежда за японците и всички хора по света и ще бъде светлината в края на тунела", заяви председателят на организационния комитет Сейко Хашимото пред малцината официални лица, допуснати до събитието.

Ритуалното запалване на огъня беше извършено от параолимпийката Аки Тагучи и актрисата Сатоми Ишихара със специална свещ, носеща пламък, съхраняван горящ от март 2020 г. В първи факлоносец се превърна футболистката Азуса Ивашимизу - звездата на японския национален отбор, спечелил титлата от световното първенство за жени през 2011 г.

В компанията на голяма част от съотборничките си тя пренесе огъня отвъд пределите на "Джей-Вилидж" и предаде пламъка на 16-годишния вратар във футболния отбор на местната гимназия Асато Овада. След като напусна пределите на тренировъчната база, олимпийският факел тръгна по дългия път, който трябва да мине през всички 47 префектури, преди да стигне в Токио за откриването на игрите след по-малко от четири месеца.

Всеки от факлоносците ще бъде придружаван от охранители с маски на лицата, които ще ескортират бегачите с цел да гарантират сигурността им. Зрителите по трасето също трябва да носят предпазни средства за носа и устата си, като ще имат право да аплодират, но не и да възклицават по време на щафетата.

Организаторите на олимпиадата предупредиха, че ако по трасето започнат да се събират твърде големи тълпи, щафетата ще бъде прекратена. Именно това се случи преди повече от година в Гърция. След церемониалното възпламеняване на огъня в древна Олимпия, обиколката на пламъка из южната ни съседка беше спряна защото неочаквано много хора се струпаха да видят как холивудската звезда Джерард Бътлър носи факела в Спарта.

Звездното присъствие по време на щафетата в Япония ще бъде ограничено - не само от съображения за сигурност, но и заради отказ на немалка част от поканените факлоносци. Вече повече от дузина местни знаменитости отказаха да участват. Сред тях беше и параолимпийската златна медалистка в плуването от игрите в Лондон `12 Рина Акияма.

"Аз съм бивш спортист и знам колко са важни олимпийските и паролимпийските игри. Но животът трябва да бъде поставян над всичко - обоснова се 33-годишната Акияма. - Не съм медицински експерт, но не ми изглежда вероятно тази ситуация да приключи само за три или четири месеца. Ние не разполагаме с чудодейно лекарство, нито пък с достатъчно ваксини за цяла Япония."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари