Окончателно: Няма виновни лекари за смъртта на малкия Алекс

0
Няма пропуски в лечението на 3-годишното дете
Няма пропуски в лечението на 3-годишното дете Видео: БНТ

Няма пропуски в диагностично-лечебния процес на 3-годишното дете, което почина в Пирогов, след като обиколи още две болници.

Това става ясно от окончателния доклад на Агенция "Медицински надзор", който е връчен на здравния министър. Всички документи по случая са предадени на прокуратурата, информира БНТ.

Три-годишното дете почина в Пирогов на 14 ноември. Родителите му твърдят,че преди спешната болница са търсили помощ в педиатрията и в болница "Лозенец". Момчето е прието в Пирогов в тежко състояние и въпреки усилията на лекарите, губи битката за живот. Окочнателният доклад на медицинския надзор потвърждава причините за смъртта на детето.

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Тежка хеморагична пневмония, двустранна. Светкавично развиваща се. Като причина за смъртта. Причинител - вирусна етиология. Случват се такива неща и при възрастни и при деца.

Заради смъртта на детето премиерът поиска директорите на детската болница, "Пирогов" и Болница "Лозенец" да бъдат временно остранени, докато трае проверката на медицинския надзор.

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Няма пропуски в алгоритмите, а поведение при колегите. Включително и при общопрактикуващия лекар. Не е имало забавяне. Не мога да кажа.

Здравният министър е възстановил на работа директорите на трите болници.

Проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Нямам коментар за сега. Доколкото знам оттук нататък това, което е излязло от агенцията отива в прокуратурата и вече ще чакаме отговор от прокуратурата след като свършат процесуално-следствените действия.

Още не е ясно дали лекарят, приел детето в педиатрията, ще бъде възстановен на работа. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари