Очаква ни цял месец с метеоритен дъжд

1
Земята е на път да премине покрай опашката на Халеевата комета
Земята е на път да премине покрай опашката на Халеевата комета

Земята е на път да премине покрай опашката на Халеевата комета, подарявайки ни цял месец с метеоритен дъжд.

През месец април ранните утрини и късните нощи ще бъдат украсени от падащи звезди. Метеоритните дъждове ще започнат на 20-ти април и ще продължат до 21-ви май. Най-доброто време за наблюдението им ще бъде в малките часове между 5-ти и 7-ми май по време на новолуние, когато небето е най-тъмно.

Петната и точиците, които предстои да видите са малки парченца от остатъците на Халеевата комета, удрящи се в атмосферата на Земята и изгарящи. Те се наричат Ета аквариди, тъй като радианът на метеоритния поток е в съзвездието Водолей, до една от най-ярките му звезди Ета Водолей..

Метеоритният дъжд ще бъде най-ясно видим в южното полукълбо и в северното, ако живеете в близост до Екватора. В най - големия пик може да очаквате повече от 30 метеора на всеки час. Ако времето е благоприятно, дори и хората, живеещи на север от Екватора, ще могат да наблюдават до 10 метеора на всеки час.

Винаги, когато предстои метеоритен дъжд е хубаво да излезете навън около половин час преди да започне, за да може очите ви да се приспособят към виждането на слаба светлина. Също така падащите звезди ще се виждат по-ясно, ако сте възможно по-далече от градските светлини и улични лампи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари