Общината не планира намаляване на уличното осветление в Русе

0
„Община Русе ще получи компенсации за тока от правителството и през месец януари и за момента не планираме намаляване на уличното осветление“, заяви днес кметът Пенчо Милков
„Община Русе ще получи компенсации за тока от правителството и през месец януари и за момента не планираме намаляване на уличното осветление“, заяви днес кметът Пенчо Милков

Обмисля се изграждането на фотоволтаици в малките населени места

„Община Русе ще получи компенсации за тока от правителството и през месец януари и за момента не планираме намаляване на уличното осветление“, заяви днес кметът Пенчо Милков.

По повод непрекъснато нарастващите цени на електроенергията той свика среща с кметовете на малки населени места. Една от основните мерки, които могат да помогнат на малките кметства да покрият енергийните си разходи, е подмяната на часовите системи за регулиране на осветлението с нови. В някои от населените места часовниците не са подменяни от години, което води до десинхронизация в работата на лампите и е причина на места те да светят и през светлата част на деня.

„Ще изпратим служителите на ОП „Комунални дейности“, които ще подменят часовниците с нови“, увери кметът.

Той допълни, че ел. техниците ще  направят проверки по трафопостовете и за неправомерно пренасочване на енергия от домакинствата, тъй като в някои от селата потреблението продължава да расте, въпреки че масово осветителните тела са подменени с енергоспестяващи. 

Друго предложение бе решаването на енергийния проблем в дългосрочен план чрез изграждането на фотоволтаици върху сгради или празни общински терени в Мартен и селата. Присъстващите подкрепиха идеята и споделиха, че ще се включат в организираната от общината среща с фирми, предлагащи тази услуга, за да се запознаят с изискванията им за построяването на алтернативните генератори.

От разговора на кмета Пенчо Милков с представители на Националното сдружение на общините в Република България стана ясно, че се работи за промяна в Програмата за компенсиране на небитовите потребители. От НСОРБ настояват, като предоставящи обществени блага на гражданите общините да получават по-голяма помощ, защото те са „публични“ потребители, а в момента се считат за „небитови“, каквито са търговските дружества.

Кметът заяви, че ситуацията се следи непрекъснато и при необходимост ще бъдат взети навременни мерки. В сила е и заповедта му от декември за икономии при ползването на електроенергия в различните дирекции и звена на общината.

Той припомни, че предстои подписването на договор за обследване на уличното осветление по цялата ѝ територия. Резултатите от него ще спомогнат за масовата подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    3
    Групенфюрер Мюлер
    До коментар 1 и 2: Два месеца преди местните избори 2019г започнах да ги говоря тези неща, но тогава 30 000 зеленчука търкащи билетчета се хвърлиха на амбразурата да защитават Безхаберен Пенчо!
  • 3
    2
    Заарата
    При това състояние на умствения статус на русенския избирател Пенчо е несменяем !Сега кметът уточнява местата за провеждане на партиината учебна година ,по квартали и на свещи !
  • 4
    1
    ttt
    Te ако намалят осветлението още малко и ще спре. Но дори и да спре, пак не е страшно. Всички вечер карат бавно. Улиците са разбити навсякъде. Половината сега от ВиК, а другата половина през годините от ВиК. По страшно е някой да не падне в изкоп. Направиха безплатен паркинг на пазара, но не може да се ползва още. Кмете, когато хората гласуваха срещу ГЕРБ и Стоилов, ти беше единствената алтернатива. И тогава ТИ Пенчо каза, че няма вдигнеш данъците на МПС заради лошата пътна инфраструктура на Русе. Какво се подобри, че го направи? Кмете ако сега има избори, ти колко процента мислиш, че ще спечелиш? За един приятел питам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари