Десислава Атанасова: Общини, болници и ВУЗ-ове изнемогват заради тока

0
„Ако заедно местна и законодателна власт поставим исканията си пред изпълнителната власт, те биха могли да бъдат чути и удовлетворени", заяви Атанасова
„Ако заедно местна и законодателна власт поставим исканията си пред изпълнителната власт, те биха могли да бъдат чути и удовлетворени", заяви Атанасова Видео: Русе Медиа

Финансовите предизвикателства заради кризите в България, пред които са изправени общини, лечебни заведения, религиозни храмове, културни институти, бяха тема на срещата на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и проф.Михаил Илиев в Русе

Те изслушаха представителите на различните институции за проблемите, които създават огромни трудности, особено при липса на гласуван бюджет, информира Русе Медиа. 

Утре ще има извънредно заседание на комисията по енергетика в парламента, на която внасяме предложението си за пълно компенсиране на общини, общински предприятия, детски градини, социални заведения, училища, молитвени храмове, болници, университети, културни обекти. Те не могат да поемат цената на свободния пазар и държавата трябва спешно да се намеси и да ги подпомогне“, заяви Десислава Атанасова.

"Кризата, породена от цената на тока, прави невъзможно общините да плащат за улично осветление и за отопление на социалните институции. Без държавен бюджет местната власт не може да гласува и своя общински бюджет, а приходите от местни данъци и такси, на които може да се разчита в началото на годината, не са големи. Националното сдружение на общините в България вече е поискало среща с финансовия министър, която не се е състояла заради заболяването му от ковид", каза Десислава Атанасова.

Останалите засегнати неикономически сектори като болници и образование също настояват за спешни мерки с отворени писма. "Лечебните заведения освен високите сметки за ток нямат и увеличение на клиничните пътеки, което не отговаря на нивата на инфлация и създава допълнителни проблеми. Университетите чрез Съвета на ректорите също искат допълнително финансиране", обясни проф.Михаил Илиев.

Той коментира, че притесненията са свързани с мудността, с която правителството решава проблемите, поставяйки като приоритет кадровите промени.

„Ако заедно местна и законодателна власт поставим исканията си пред изпълнителната власт, те биха могли да бъдат чути и удовлетворени. Въпреки че сме опозиция, ще настояваме те да бъдат включени в бюджета, който предстои да се гласува“, каза още Десислава Атанасова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Десиславо.о.о.......
    ДА СТЕ МИСЛИЛИ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ КАТО БЯХТЕ НА ВЛАСТ.ИМАХТЕ,ИМА,НЯМА ДЕСЕТ ГОДИНИ. В ДУЛОВО КАЙСИЙТЕ ЗАВЕХНАХА.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари