Облачна услуга от най-ново поколение ще представят в Русе

0
Облачно базираната платформа RESILOC може да се използва от местните власти и спасителните служби
Облачно базираната платформа RESILOC може да се използва от местните власти и спасителните служби Снимка: БЧК

Областният управител на Русе Анатоли Станев ще открие международен форум относно реализирането на облачна услуга от най-ново поколение

Тя е разработена в рамките на проект “Resilient Europe and Societies by Innovating Local Communities” /RESILOC/, в който участва и Българският червен кръст. Целта на конференцията е да се представи един утвърден и ефективен механизъм за формиране на устойчиви общности в различни бедствени и кризисни ситуации, казаха от Областна администрация

Високо оценявам изпълнението на подобни проекти, които преди всичко имат осезаем принос за обществеността. Информационните технологии са неразделна част от нашето ежедневие и е въпрос на гъвкавост и професионализъм да съумеем да ги приложим за подобряване на живота ни.“, коментира Станев. Според него в кризисни ситуации именно използването на подобни технологии често се оказва решаващият фактор за намаляване на щетите. Той за пореден път подчерта и отличното взаимодействие на ръководената от него администрация с директора на секретариата на Областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова.

Облачно базираната платформа RESILOC може да се използва от местните власти и спасителните служби/екипи главно във фазите на подготовка и превенция. Тя ще бъде непрекъснато усъвършенствана и актуализирана с приноса на заинтересованите страни и ще даде възможност на лидерите на общността да разберат и подобрят устойчивостта на своя град или регион, включително участието на гражданите в учения и полеви изпитания, където способността на RESILOC е да представлява, анализира, моделира и прогнозира положителното и отрицателното въздействие на специфичните подходи. За постигане на въздействието, необходимо за чувствителни подобрения в устойчивостта на общностите, RESILOC включва комуникационен план с профил, основан в голяма степен на платформите на социалните медии с включени специализирани кампании, предназначени да достигнат до максимално широк кръг от лица. Съчетан с дълготрайното участие на гражданите във всички фази, проектът има за цел да обедини опита на местните общности, стратегиите и ангажимента на националните и наднационални участници. Необходимо е да се уточни, че социалните медии няма да бъдат единственото средство, използвано за участие на гражданите. Екипите за местна устойчивост вече проведоха мероприятия за консултации с местната общност, за да включат ценен принос от хора с ограничен достъп до социални медии. Например възрастни хора или с такива с по-ниско ниво на грамотност. Вече са проведени и пет тестови проучвания, от които едно в Гърция и две в Италия. На територията на област Русе такива са направени в Тетово и Две могили.

Проектът е финансиран по програма Хоризонт 2020 с период на изпълнение 2019-2022 година. Участват 14 партньори от 7 държави.

Във форума идния четвъртък ще участва и генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, както и ръководителят на проекта Карстен Ухинг от Института „Фраухофер“ в Германия, а също и научния координатор Уберто Делпрато от Италия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари