Нямо дете проговаря от чудодейната вода в Момчиловци

0

Всяка събота и неделя безбройните туристи в Момчиловци идват да пият от водите на аязмото, привлечени от изцелителната му сила.

Потокът от желаещи да се облеят с лечебната вода или пият от нея не секва. Възрастните хора разказват за някои от чудесата, станали край чешмата, информира БНР. 

"Това аязмо възрастните и преди нас хора сме го запомнили. Дете е проговаряло, друго е прохождало, помагало е и на хора с кожни заболявания. Страшно много народ се събира на Гергьовден. Едно денонощие не спира потокът от хора", разказва Златка Кисьова, която живее до аязмото в село Момчиловци

Лековито аязмо в смолянското село Момчиловци вече повече от век помага на вярващите с чудодейната си сила.

Стотици се тълпят пред извора и всеки иска да си налее от водата и да си занесе вкъщи.

Старо поверие е, че гергьовденската вода се използва през цялата година за болежки и против уруки”, каза секретарят на читалище „Светлина” в Момчиловци Златка Кисова. Изворът е известен не само в региона, но и във вътрешността на страната и в чужбина. Хора минават стотици километри и идват с автобуси специално за лековитата вода на Гергьовден. Този ден е най-почитаният празник – от християни и мюсюлмани. Навремето с гергьовденска роса и водата от аязмото старите хора са заквасвали млякото. Аязмото е сгушено в борова гора в подножието на връх „Св. Илия” – на около километър от центъра на селото.

Легенда разказва как е бликнала лековитата вода. Било 1908 година. Бездетното 18 години семейство Велика и Анастас дочакали мига, когато след поклоническо пътуване до Бачковския манастир, жената разбрала, че е бременна. Растял коремът й от ден на ден, но след 9-ия месец не настъпвало раждане. Мнимата бременност продължила една година и започнали да търсят лек. По онова време се носела славата на ясновидката Кортеза от Борисовград. В желанието си Велика да се освободи от бремето, което носи, съпрузите потърсили нейната помощ. Кортеза предрекла, че в нивата им на вр. „Св. Илия” ще потече лековита вода. Поръчала на семейството да разкопаят малката локва, от където ще бликне целебното аязмо, и Велика да пие от него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари