Ново 20: Добавка за всеки, чиято пенсия се е оказала по-малка от декемврийската

3
Ще е индивидуална - за някои левче, а за други 60 лева
Ще е индивидуална - за някои левче, а за други 60 лева Снимка: Dunavmost

Хаос с преизчислените пенсии, най-ощетени са категорийните работници. Хората масово се оплакват от липсващи години

Държавата ще даде нова индивидуална добавка на всеки пенсионер, който въпреки преизчислението на пенсиите и новия COVID бонус от 60 лв. не може да достигне нивото на пенсията си от декември, пише в. “24 часа".

Тази добавка обаче ще се изплати след месец - заедно с пенсиите за февруари. Идеята е да важи до края на юни, когато трябва да спре и раздаването на ковид бонуса от 60 лв.

Все още се обмисля как да се разпише новата добавка, допълва вестника. За да важи от февруари, тя трябва спешно да се приеме от депутатите. Единият вариант е тя да влезе в Закона за извънредното положение, а другият - в този за удължаване на държавните бюджети. А после държавата да я предвиди в новия бюджет.

Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме група, която е по някакъв начин засегната от размера на пенсията, ние ще коригираме още от следващия месец това”, увери социалният министър Георги Гьоков пред БНТ.

Новата помощ ще е индивидуална и за някои може да е левче, но за други - 60 лв.

До поредното прекрояване на пенсиите се стигна заради бонуса от 120 лв., който се изплащаше през последните 3 месеца на 2021 г. От 25 декември пенсиите са преизчислени с нова тежест на стажа, което ги вдигна средно с 12,5%. Изплащането им започва от утре - 7 януари, като към всяка пенсия ще се даде и новият бонус от 60 лв. Въпреки това част от пенсионерите няма да достигнат сумите от декември.

"Болка от унижение": Пенсионери ще получат по-малко пари за януари

Новата компенсираща добавка ще важи и за пенсиите за старост и тези, които се определят от нея - за военна и гражданска инвалидност, социалната за инвалидност и персоналната. Това са общо около 60 хил. души.

Първите ощетени са хората със социална пенсия за старост. До декември те получаваха 148,71 лв., а заедно с бонуса от 120 лв. общата им сума бе 268,71 лв. С новите правила през януари пенсията им се вдига на 120 лв., но бонусът пада на 60 и така общата сума става 230 лв. - с 38,71 лв. по-малко от декември. Разликата от 38,71 лв. ще се покрие с пенсиите през февруари.

При хората на социални пенсии за инвалидност доплащането трябва да е между 31 и 33,40 лв.

Наред с това много от пенсионерите се почувстваха ощетени от новото преизчисление на пенсиите. Първата причина е, че през последните месеци управляващите непрекъснато повтаряха, че пенсиите ще се вдигнат средно с 12,5%, или 64 лв. Но без да обявяват разчети за колко хора преизчислението няма да доведе до вдигане или то ще е символично. Така възрастните масово решиха, че увеличението на всички ще е точно с 12,5%.

Освен това пенсионерите не бяха предупредени, че индексацията няма да се прави за всички години В новите пенсионни нареждания липсва нарастване на пенсиите след преизчислението за годините от 2017 до 2019 г. Причината е, че тогава бе приложен същият механизъм като сега с вдигането на тежестта на стажа на 1,35 на година, а не “швейцарското правило. За 2017 г. тежестта на една година осигурителен стаж е 1,126. За 2018 г. - 1,169. За 2019 г. е 1,2. Това пресмятане обаче сега е заличено от вдигането на стажа на 1,35.

През 2018 бе прилаган и фиксиран процент на увеличение от 3,8%, а през 2019 г. - 5,7%. Така за пенсионера оставаше по-благоприятното увеличение - или през стажа, или през процента. “Доколкото приложената при преизчисляването на пенсиите, считано от 25.12.2021 г., тежест 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане надхвърля използваните през предходните години проценти, то след определянето на размера на съответната пенсия с новата, по-висока тежест на стажа не може да се извърши преизчисляване за периода от 2017 до 2019 г., вкл., с по-нисък процент за годините и месеците осигурителен стаж”, обясниха от НОИ. Хората обаче се почувстваха ощетени и вече обжалват разпорежданията си.

В разпорежданията липсват данни и за осъвременяване от 2010 до 2012 г., когато нямаше никакво увеличение на пенсиите.

Масово недоволство има и сред категорийните работници. При тях увеличената тежест до 1,35 ще важи само за действителния, но не и за превърнатия стаж. Това означава, че се режат парите на хората, които са работили първа и втора категория труд. В най-тежката - първа, влизат над 18 хил. души, главно миньори. При тях осигуряването е на реални доходи, при това на максимални. По-голяма част от тях са ограничени от тавана. Освен тях орязани ще бъдат и тези от втора категория - хора, които са работили в химическата промишленост, металургията и други опасни професии. По-малко увеличение са получили и пенсионери със смесен стаж. Такъв е случаят с Димитър Цветков, който има една година и 6 месеца в трета категория, а останалите са от първа. Така през миналата година той е получавал 665,82 лв., а след преизчислението пенсията му се вдигнала с 30,25 лв. до 696,07 лв. И при него индексирането няма да може да компенсира бонуса от 120 лв. През последните три месеца на годината той е взимал общо 785,82 лв. Докато с увеличението и бонуса от 60 лв. пенсията му е 756,07 лв.

Пенсията на Бойко Георгиев е вдигната с едва 5,7%, защото има 49 години стаж, приравнени от първа към трета категория. Действителните години обаче са 1/3 от тези 49.

Следващият проблем е, че в разпорежданията за новите размери на пенсиите не е записана добавката от 60 лв., която не е част от размера на пенсията. Читатели обаче масово решиха, че са ощетени и няма да получат бонуса. В разпорежданията липсва и размерът на разликата на новата и старата пенсия за последните 7 дни на 2021 г.

Освен новата помощ през февруари за първи път ще се платят и допълнителните 75 лв. за ваксинирани пенсионери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Кой ще отговори?
    Само НОИ ли са виновни за този дискриминационен хаос с преизчислението на пенсиите в ущърб на над 1 милион пенсионери или е умишлено създадена правителствена политика на настоящите управляващи?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари