Нов удар на крадени картини в София

0
От къща в Сухиндол са изчезнали 8 платна, докато собственичката на имота е в чужбина
От къща в Сухиндол са изчезнали 8 платна, докато собственичката на имота е в чужбина

Нов удар на крадени картини в София разследва полицията.

От къща в кв. Суходол са изчезнали 8 платна, докато собственичката на имота е в чужбина. По същия начин бяха задигнати картините на Майстора и Ди Киро от къщата на Павел Антонов докато той е зад граница. Новината за изчезналите картини потвърдиха пред „Телеграф“ от СДВР.

Крадците са задигнали 3 картини – акварел, на Стоян Чуканов, който е известен художник с изложби в САЩ и Швейцария, 2 на Гаврил Орошаков, 2 на японски автор на коприна и една на неизвестен автор.

Собственичката на имота е пребивавала дълго време в чужбина. Прибирайки се забелязала, че вечерта в сряда се е задействал СОТ-ът на къщата ѝ в Суходол. На място установила, че в дома е проникнато и липсват единствено картините. Жената незабавно подала жалба в полицията. Тя, обаче, не могла да каже каква е стойността на отмъкнатите картини.

Платната на Чуканов са излагани в галерии в София, както и в САЩ и Швейцария. В зависимост от размера им се продават на цени от 2000 и 5000 лв., но някои са в пъти по-скъпи.

Почти на същите жени са и творбите на наскоро починалия Гаврил Орошаков. Една от най-емблематичните творби на Орошаков – „Стара картина“ от 1969 г., е пусната в продажба в сайтове в интернет в края на декември миналата година. В сайта „Балкан аукцион“ е обявена за 9000 лв. Няколко дни по-късно същото платно е обявено „спешно“ в OLX, но на цена от 7500 лв. По оперативна информация „Стара картина“ не е сред задигнатите.

"Изключително ми стана неприятно. Не знам от кой човек са откраднати платната, но със сигурност който има три мои неща, очевидно харесва това, което правя. Нечистоплътно е е да се крадат толкова лични неща. Знаете, че хората на изкуството приемат лично своите произведения. Акварели пък особено работя от дълги години, още от 1993-1994 г.", каза пред "Телеграф" художникът Стефан Чуканов. 

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари