Нов тип измами набират популярност в интернет

6
Полицията в Русе отчита все повече сигнали от жени, измамени от онлайн предложения за по-добър живот и любов
Полицията в Русе отчита все повече сигнали от жени, измамени от онлайн предложения за по-добър живот и любов Видео: БНТ

Полицията в Русе отчита все повече сигнали от жени, измамени от онлайн предложения за по-добър живот и любов

Нови измами набират популярност в интернет. Зачестяват опитите за източване на банкови карти с примамливи оферти за улеснена процедура и пестене на средства при електронната търговия. Все повече сигнали има и от жени, измамени от онлайн предложения за любов и по-добър живот, предаде БНТ.

Капка Панайотова има два деца – на 3 и на 9 години. И докато те растат, някои от вещите им стават ненужни. Така се случва и през август, когато пуска обява за продажба на детската количка и колелото на малката си дъщеря в интернет.

„Направих нещо, което съм правила десетки пъти... Досега никога не съм имала някакви проблеми и ситуации като тази, но беше странно, че няколко часа след като ги публикувах, две жени се свързаха с мен...“, заяви Капка Панайотова.

Едната изразила готовност да преведе пари по сметката ѝ, дори още преди куриерът да дойде и да вземе пратката.

„Прати ми линк към въпросния сайт, в който да следвам стъпките и да продължим напред към сключване на сделката. Стъпките бяха да въведа данните от картата си – номера на картата и кода на карта, отзад който е трицифреният... Нещо, което правя само когато аз пазарувам и ми се стори доста странно“, каза Капка Панайотова.

Капка отказала да следва тези указания и предложила алтернативния старомоден вариант на сделка с наложен платеж.

„И тя написа – не. Аз ѝ отговорих, че най-вероятно причината е, защото е искала само да получи данните от картата ми и тя изтри линка към този сайт, в който трябваше да си въведа данните и приключи всякаква комуникация... Другата жена предложи да спестим данъци и пак някакви такива изпращанки, които не ми звучат много добре“, разказа Капка.

„В дирекцията се получават на година средно между 40 и 50 сигнала за различните видове онлайн и интернет измами", коментира гл. инсп. Александър Ковачев, началник Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР в Русе.

От русенската полиция отчитат и все повече сигнали от жени, измамени от онлайн предложения за по-добър живот и любов.

„В повечето случаи военнослужещи се представят, че са американски граждани, които служат в бази в Иран, в Ирак, в Сирия, в по-далечни страни... Използват случая, че там са поставени под определен режим, в който трябва да се плати определена такса, за да им разрешат да напуснат базата и да сключат брак с жената, с която комуникират. Там основното е, че понякога тази комуникация трае с месеци, а понякога и по половин година и жените са въвлечени в доста дълбоки чувства...“, заяви гл. инсп. Александър Ковачев.

Отчита се и зачестяване на измамите със закупуване на криптовалута, като се оказва, че всички тези схеми са трудни за разкриване, тъй като следите водят към различни държави в Европа и дори в Африка.

„Процентът на разкриваемост варира между 15 и 20% на всички“, каза гл. инсп. Александър Ковачев.

Специалистите съветват хората да внимават, да не бързат да се доверяват и да споделят каквато и да е лична и банкова информация с когото и да е в интернет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Бърборко
    Това са украинки
  • 8
    6
    ....
    И колко разкрити случая има? Май нито един...
  • -1
    5
    До 4
    До 4: Измамници - като про100$$ к!р0 и @сен к0к0рчеф?! :}
  • 12
    4
    Прост народ...
    Докато има наивници, ще има и измамници...
  • 17
    3
    Гост
    В България има много хора, които не са технически достатъчно грамотни. Те са лесна мишена за измамниците. Законите в страната ги правят още по-уязвими, като премахват една по една различни разплащателни операции наръка, и ги задължават да стават чрез карти, онлайн и т.н. Общесвто, което е навлязло постепенно в тези технологии се е очупило с годините и знае от какво да се пази и как да се предпази. При нас технологиите навлязоха или бяха наложени твърде бързо, а с тях нахлуха и опасностите, а хората ни не са подготвени за тях.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари