Нов случай на африканска чума в Добричко

0
Положителна се оказа пробата от диво прасе, блъснато от автомобил на 9 юли край Дуранкулак
Положителна се оказа пробата от диво прасе, блъснато от автомобил на 9 юли край Дуранкулак

Заради нов случай на Африканска чума в Добричко, се засилват мерките в региона срещу болестта.

Положителна се оказа пробата от диво прасе, блъснато от автомобил на 9 юли край Дуранкулак, пише Дарик. Това наложи събиране на Областната епизоотична комисия по спешност тази сутрин.

Според зам.-областният управител Живко Желязков, най-важното е всички ведомства и служби - МВР, ОДБХ, Агенция Митници и Пътното управление, Горските и ловците, да си вършат работата за превенция на разпространението на болестта. Местната власт трябва спешно да запознае хората с опасността от африканската чума за животните в задните дворове, тъй като там най-често са пораженията.

Според указанията на властимащите, ще се търси начин да се намалят отглежданите в личните стопанства прасета, особено тези в близост до промишлени свиневъдни комплекси.Бе подчертано, че много животни в задните дворове се гледат незаконно и не се следят от ветеринари и бе припомнено, че те трябва да са само за угояване според закона.

Директорът на дирекцията по безопасност на храните д-р Борислав Каменов съобщи, че се вземат мерки за превенция на навлизането на заболяването от съседна Румъния.

На всички три контролно-пропускателни пункта в Добричко-Кардам, Дуранкулак и Северняк, се подменя на 3 дни дезинфенктанта за автомобилите. Назначени са по двама души на пункт на граждански договори, за да следят тази дейност и да зареждат ваните.Проблем с хората има само в Северняк, където се търсят двама местни да работят. Митничарите ще проверяват багажа на влизащите в страната и ще изземат хранителни продукти. Общините трябва да определят места за загробване на мъртви животни.

Директорът на Регионална здравна инспекция уточни, че те не може да са в санитарно-охранителните зони на водоснабдителните източници, какъвто случай имало в Балчик.Освен това общините трябва да се справят и с големите количества отпадъци, оставяни след туристите край пътища, на паркинги и места за отдих, и да уточнят къде ще се депонира събрания боклук.

Кметът на Шабла Мариян Жечев посочи, че има едно сметище в общината, след което всички отпадъци заедно заминават за Претоварна станция Балчик и Депото в Стожер. Няма как да отделяме отпадъка, каза той. Според него, хората по селата не вярват в опасността от африканската чума и не искат да изколят животните, които са свикнали да си гледат в задните дворове.

Той смята, че не е достатъчно кметовете да им занесат листовки с информация, и трябва държавата да намери начин да стимулира хората да дезинфекцират дворовете си и да спазват санитарни мерки, но като им отпусне безплатни препарати. Директорът на ОДБХ заяви, че към момента няма средства за такива дейности по населените места.

От Областна дирекция „Земеделие“ обещаха да отпуснат на всички кметове автомобили, с които да направят обходи по места, за да преброят прасетата в задните дворове и да информират населението за опасностите от отглеждането им.

Сериозно е и положението в град Добрич, където се гледат прасета в кв. "Рилци" в местността Лозята и други места в покрайнините.

Зам.-областният управител допълни, че министърът на земеделието и храните Десислава Танева е потърсила съдействие в европейските структури за предотвратяване на разпространението на африканската чума у нас.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари