Нинова: „Шайката” иска да запази натрупаното през годините и да няма работещ антикорупционен закон

0
Управляват ни персони, обединени от престъпна цел
Управляват ни персони, обединени от престъпна цел Видео: БГНЕС

„Шайката” иска да запази натрупаното през годините и да няма работещ антикорупционен закон".

Това заяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклад за актуалната политическа обстановка в страната и предстоящите задачи на пленума на партията, който се провежда днес. Точките от дневния ред са посветени на концепцията за бъдещето на левите печатни издания и електронни медии на БСП, както и на намерението за свикване на заседание на 49 конгрес на партията, предаде БГНЕС.

Повече от час социалистите спориха по дневния ред, предлагаха нови точки за разисквания, част от тях оспорваха необходимостта от скорошен конгрес на столетницата. Но приеха като първа точка да се гласува решение за издигане на сегашния лидер на ПЕС Сергей Станишев за нов мандат , който конгреса на 28 октомври трябва да потвърди.

Първа страна сме по корупция в ЕС, 97% от българските граждани смятат, че тя е проблем номер едно, продължи констатациите си в доклада Нинова. Общото, което стои над скандалите в държавата ,които вървят един след друг, е в изговореното от бившия депутат Антон Тодоров за някои хора в управлението, което той е написал и в прословутата си книга, че шайката са персони, обединени от престъпна цел, поясни тя. И продължи: за тях корупцията не е престъпление, а административно нарушение и трябва да се наказва с глоба. Нинова уточни, че се базира на техни доклади.

Според нея политическата класа не се бори с корупцията, а е част от нея през всички тези години. Ако някой признае това на глас следват закани от страна на „шайката”, която иска да запази натрупаното и статуквото. Нинова изброи редица примери на извращението с власт на управляващите, които не желаят да има реална борба с корупцията. Управляващите не искат роднините във властта да бъдат разследвани, а само да ги санкционират с глоби за конфликт на интереси, смята тя. И обяви: ние сме алтернативата на този модел на управление, но трябва да покажем това с конкретни действия. Нинова спомена, че предстои внасяне на законопроект от социалистите за справяне с проблема с роднинските назначения. Тя подчерта също по повод отхвърлената оставка като депутат на Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ, че социалистите- депутати ще внесат жалба за това в Конституционния съд, защото са на мнение, по съвет на конституционалисти, че оставка в НС не се гласува.

В доклада Нинова посочи, че заразата в държавата тръгва от нейния връх, че „рибата се вмирисва откъм главата” и обясни защо управляващите няма как да се противопоставят сами на себе си по отношение на обявената борба с корупцията.

На втори план лидерът на БСП се спря на предстоящото разглеждане на бюджета на държавата за следващата година. И подчерта, че България е на първо място в ЕС по неравенство, с изброяване на причините за това- несправедлива данъчна система, труден достъп до здравеопазване и др. И предложи БСП да изготви алтернативен бюджет, който да бъде разгледан на предстоящия конгрес.

На трето място Нинова се спря на предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Подготовката започна със скандал за плочките пред НДК и вероятно ще завърши със скандал за средствата , определени за хотел на гостите в страната ни, коментира тя. Нинова заяви, че не вижда реални приоритети и защитен интереса на страната по време на Председателството, заявен от управляващите отсега. Времето чука на вратата, а ние нямаме политики, категорична бе тя. Лидерът на БСП обясни, че тези теми ще са в основата и на предстоящия конгрес на партията, като призова в заключение: да защитим своя национален интерес в бъдещия европейски дом.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари