Николай Нанков: Част от второкласните пътища ще бъдат изключени от Тол системата

0
Какви ще бъдат размерите на таксите?
Какви ще бъдат размерите на таксите? Видео: БНТ

Част от второкласните пътища ще бъдат изключени от обхвата на Тол системата, която ще заработи пробно от 16 август.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде БНТ.

Какви ще бъдат размерите на таксите ще стане ясно на есен след като приключи пробния период. През това време водачите няма да бъдат таксувани, а системата ще работи само с цел да събира данни за анализ.

Нанков подчерта, че докато не се стигне до съгласие с превозвачите, няма да започне таксуването. Изключването на второкласните пътища и по-ниските такси бяха сред основните искания на протестиращите превозвачи.

Идната седмица регионалното министерство ще се срещне с тях за преговори, а след това за пръв път ще заседава Националния съвет по въвеждане и експлоатиране на тол системата, в който участват всички заинтересовани страни.

Николай Нанков - зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството: По отношение на обхвата на пътищата, какъвто ангажимент поехме да бъде значително редуциран от първоначалните 10 800 км. Реално ще таксуваме редуцирана по-малка част. Главно автомагистрали, пътища първи, частично втори клас. В рамките на около месец, месец и половина реално тестово изпитване в реална среда, съответно да възпроизведем оптималната, обективна и ефикасна тарифа.

Магдалена Милтенова - Конфедерация на автобусните превозвачи: Ние наистина вярваме, че ще постигнем разумни резултати, защото в крайна сметка това, което предстои да се случи, е много важно за всеки един български гражданин. От това какви ще бъдат сумите, които ние ще заплащаме зависи дали ще има увеличение на цените на билети, на цените на стоки от първа необходимост в хранителните магазини.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари