ТОЛ СИСТЕМАТА: Как започна първият ден по новите правила?

0
Над 3200 маршрутни карти са закупени от старта на тол системата
Над 3200 маршрутни карти са закупени от старта на тол системата Видео: NOVA

Ден първи на тол системата у нас. Стартът беше обявен за 5 сутринта, след серия възражения от страна на превозвачите и отстъпки от страна на държавата.

Към този момент в страната ситуацията е абсолютно спокойна. Интензивен е трафикът на  ГКПП „Капитан Андреево” и „Калотина”. Системата стартира нормално и гладко, както бяха нашите прогнози. Към този момент вече имаме над 13 500 бордови устройства, които са активни. Те вече отчитат маршрутите и курсовете, които извършва тежкотоварният трафик и автобусите в страната”, това коментира за „Събуди се” заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

По отношение на софтуера всичко е гладко и няма забавяне. Имаме и мобилни екипи, които вече работят за подпомагане на процеса”, добави Нанков.

Основната тема в разговорите с превозвачите беше, каква да бъде отправната точка с която да стартираме. Обхват и тарифа. Тарифата е най-ниската в Европа. В Сърбия, от ГКПП „Калотина” до унгарската граница е малко над 90 евро. От „Калотина” до „Капитан Андреево” е около 20 евро”, обясни Нанков.

Ние сме националноотговорни във въвеждането на всяка една политика и точно това е причината да направим толкова отстъпки. С това което направихме, като тарифа и обхват на пътищата, ще дадем шанс на транспортния бранш да докаже своята правота”, каза Нанков.

Заместник – министърът подчерта още, че с превозваческия бранш са се договорили и те са поели ангажимент, ако не бъдат постигнати заложените приходи, 3 месеца от старта на тол системата да бъдат индексирани цените и обхвата на пътищата.

Над 3 200 маршрутни карти са закупени към 10.00 часа тази сутрин след старта на тол системата.

Той добави, че Северната тангетна в София вече е индексирана и е изключена от обхвата на пътищата изискващи винетка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари