Държавата предлага тол такса от 36 стотинки за километър

0
Николай Нанков поясни, че са се спрели на един от 13-те варианта, предоставени от консултанта по проекта - Световната банка
Николай Нанков поясни, че са се спрели на един от 13-те варианта, предоставени от консултанта по проекта - Световната банка

Тол такси между 25 и 36 ст. за километър са обсъждали днес държавата и превозвачите по време на първото заседание на Консултативния съвет за обхвата и цените на тол системата.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков поясни, че са се спрели на един от 13-те варианта, предоставени от консултанта по проекта - Световната банка. Тези числа не са окончателни, като предстоят още обсъждания с бранша, предава NOVA.

„По него максималната ставка за тежкотоварен автомобил е 0.36 лв. за камиони над 12 т, с екологичен клас Евро 0 и 0.25 лв. за Евро 6“, каза Нанков. Той добави, че на заседанието е коментирана и темата с обхвата на пътищата, като вече има почти 50% дотиране на обхвата. „Говорим за около 6000 км на база на интензивността на трафика, основно на транзитния такъв, а и не само. Говорим за пътища, магистрали, първи и частично втори клас“, каза Николай Нанков и допълни, че за второкласните пътища ще се направи още по-детайлен анализ с превозвачите, за да се прецени доколко могат да бъдат редуцирани.

Припомняме, че при първоначалния вариант, който лансираха от ресорното министерство, обхватът на тол системата трябваше да бъде над 10 хил. км, включително и третокласни пътища.

По думите на Нанков текат разговори с превозвачите за освобождаване на автобусите по редовните линии от пътни такси.

„А автобусите, извършващи служебни или случайни превози, да бъдат включени в обхвата на бъдещата тол система. Тези, които извършват превоз по редовни линии, ще бъдат освободени. Това се обсъжда, имаме склонност да подкрепим подобно предложение на колегите автобусни превозвачи“, каза още той.   

Зам.-министърът уточни, че през първата година от стартирането на тол системата тя трябва да носи около 600 млн. лв. приходи.

Първоначално държавата очакваше около 1 млрд. лв. на година. Все още не е ясно и кога реално ще стартира системата - тестовете трябва да започнат от 16 август, а предложението на ГЕРБ от началото на седмицата бе таксуването да е от март 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари