Николаевка - селото, от което тръгва пътят на Петър Дънов

0

„Учителя“ прекрачва прага на църквата преди близо 150 години

В неделния следобед кореспондентът на агенция "Фокус" Екатерина Монева ни отвежда далече от градската среда и политическата суета, за да ни представи една друга страна на човешкото развитие. Ето къде:

Преди около 150 години, за да се учи да чете и пише, прагът на църквата прекрачва едно малко момче, Петър. Той е син на даскала, отец Константин.

Селото е Хатърджа (Николаевка), а храмът "Свети Атанасий“, построен през 1847 година. На втория етаж на църквата има маса с две пейки, дъска с пясък, на който децата да пишат и стари книги прибрани в шкаф. Това е всичко. Днес, изглежда скромно, но за времето си е нещо изключително, защото именно тези две маси и шкаф са първото изцяло Българско училище за Варненска област, даскал е бил младият отец Константин. Той приел работата срещу 500 гроша годишно и осигурена храна.

Храмът, с училището са построени от местния чорбаджия, Атанас Георгиев, чийто житейски път е свързан завинаги с този на отец Константин. Години, по-късно младият духовник се жени за дъщеря му и създават семейство.

От тези маси, на втория етаж на църквата, в съвсем скромна обстановка, под погледа на баща и дядо, започва и духовният път на Петър - тяхното трето дете, което животът и пътят ще превърнат в духовника, учителя и философа, известен в цял свят като Беинса Дъно или Петър Дънов.

А вие посещавали ли сте това място?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари