Иманяри прокопаха тунел в търсене на жълтици в църква в Берковско

0
За посегателството в църквата в село Балювица местните разбират на Цветница
За посегателството в църквата в село Балювица местните разбират на Цветница

За посегателството в църквата в село Балювица местните разбират на Цветница

Църква на над 150 години осъмна с изкопана зад иконостаса дупка. Крадците най-вероятно са дълбали няколко дни в търсене на жълтици. Какво са намерили и има ли задържани, разказва NOVA.

За посегателството в църквата в берковското село Балювица местните разбират на Цветница, когато отварят храма. Дупката била широка около метър и приблизително толкова дълбока. Преди да започнат да дълбаят, отговорните за деянието са преместили близо 200-килограмова плоча, която служела като маса и символизирала Тайната трапеза.

Църквата, която се отваря само за празници и помени, се намира близо до гробищния парк. В нея няма ток и е отдалечена от къщите на селото. Според местните дупката е дълбана няколко дни.

Храмът не за първи път става жертва на посегателства. През лятото от него били откраднати и икони. „Тук, до църквата, бяха оставени. Някой може би ги е взел и след това е решил, че трябва да ги върне“, споделя Анелия Ангелова – кметски наместник на село Балювица.

Заради лековито кладенче, което се намира близо до църквата, хората разказват, че иманярите често идват и копаят. Мотивират ги легендите, предавани от уста на уста. Затова според местните е изкопана и дупката в църквата.

Според отец Тодор изкопалите тунела в крайна сметка не са взели нищо. „На такива хора, които дръзват да поругаят храм или гроб, бих им казал да се вслушат в историите на предишните иманяри, които са изгубили нещо, да разберат какво се случва на поругаващите храмове. Бог обикновено отмъщава или на тях, или на семействата им“, смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари