Нено Димов: Контролът по транспортиране на отпадъците е засилен още през лятото

0
МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия
МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов даде информация пред депутатите за начина, по който у нас е пристигнала пратка с отпадъци от Италия и какви са предприетите от екоминистерството действия по въпроса.

Изслушването на министъра в Народното събрание е по настояване на БСП. От левицата поискаха поемане на отговорност от страна на компетентните институции, разрешили пристигането на отпадъците у нас.

МОСВ няма постъпило заявление за съгласие за превоз на отпадъци с жп транспорт от Италия за България, не е издавано и уведомление за възложен превоз", увери министър Димов.

"Съгласно изискванията на европейския регламент в случаите на съмнение за незаконен превоз съответният компетентен орган по прилагането му следва незабавно да информира останалите заинтересовани компетентни органи. МОСВ в качеството си на компетентен орган по прилагане на регламент 1013/2006 до този момент не е уведомяван от италианските компетентни органи за задържане на незаконен превоз, предназначен за България. Контролът по транспортиране, превоз на отпадъците е засилен още през лятото на тази година", посочи Нено Димов.

Той посочи, че е забранено в България да се изгарят количества отпадъци, които надвишават половината от годишния капацитет за инсталациите.

"Едва 3% е количеството на изгорени отпадъци в България, като процесът ще бъде разширен, тъй като изискването на ЕС е отпадъците да бъдат максимално рециклирани, а не депонирани", заяви екоминистърът. 

Съгласно европейски регламент контролът на този етап е предварителен и по документи, разясни Димов и подчерта, че стриктно се следи да не се надвишава капацитетът на получаващите отпадъците инсталации.

В случаи на съмнение за съответствие на товара и придружаващите го документи, на съмнение за класификацията на товара като отпадък, проверяващите незабавно уведомяват директора на РИОСВ, на чиято територия се извършва проверката за вземане на решение.

Министърът не можа да даде точни данни на колко фирми у нас са издадени разрешения да внасят боклуци, какво количество и къде е боклукът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари