Настолните игри набират популярност в Русе

0
Много русенци и гости от Велико Търново се събраха в Русе за Световния ден на зарчето
Много русенци и гости от Велико Търново се събраха в Русе за Световния ден на зарчето Видео: БНТ Русе

Много русенци и гости от Велико Търново се събраха в Русе за Световния ден на зарчето.

Това беше първата среща на любителите на настолните игри в града и те вече планират да създадат свой клуб, съобщава БНТ Русе.

Идеята да съберат любителите на настолните игри се ражда между приятели с общо хоби. Казват, че те са много по-интересни от компютърните и са по-добра възможност за комуникация.

Димитър Делев: Настолната игра е нещо по-различно, тя разчита на фантазията на човека, интеракцията с другите хора, които са на масата, тя е нещо като допълнение към комуникацията, просто в течение на играта всеки вижда другия човек на какво е способен, какво го вълнува.

Въпреки че през последните години у нас тези игри са малко пренебрегвани, то в другите европейски държави и в Съединените американски щати са много популярни и се развиват. На пазара има вече 50-60 хиляди настолни игри и стотици допълнения към тях.

Димитър Делев: „Шах и табла са класиката в това направление, „Монополи“ и „Не се сърди човече“ са по-старо поколение настолни игри. В днешно време механиките са много по-добри, има игри с фигури, с изследване на полета, със завоюване на територии, парти игри.“

Елина Тодорова казва, че отскоро е преоткрила настолните игри – вече на само като забавление за деца, но и за възрастни.

Елина Тодорова: „Тези настолни игри се доближават до компютърните игри по някакъв начин, имат повече завръзка, повече мислене изискват. Може да се случва в къщи, може да се случва в клубове, където се събират хора.“

В момента се събират мнения и вероятно скоро в Русе ще отвори врати клуб на настолните игри, в който техните почитатели да се събират и обменят стратегии.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари