„Пандемията“ – новият хит сред младежите в Русе

3
Включването в настолни игри е бърз и лесен начин за завързване на приятелства в тези времена на изолация
Включването в настолни игри е бърз и лесен начин за завързване на приятелства в тези времена на изолация Снимка: в. "Бряг"

Настолните игри са новият хит сред русенската младеж. Преди няколко месеца, когато беше обявено извънредното положение, и когато заведения и дискотеки бяха затворени, младите хора преоткриха това позабравено забавление

Възрастните русенци си спомнят как семейства и приятели се събираха и забавляваха с „Не се сърди, човече“, „Скрабъл“ и играта на раздорите - „Монополи“, пише вестник "Бряг"

Пародоксалното е, че и в ерата на технологиите и онлайн провокациите, след карантината и извънредното положение, хората отново търсят груповото общуване на живо. Това е тренд, който набира скорост в световен мащаб, и става все по-популярен и в родния ни град.

Една от най-известните и тематично подходяща в момента игри е "Пандемия". Това е кооперативна игра с четирима участници. Всеки от тях има специална роля и се бори с овладяването на 4 неизвестни вируса. Обявена е световна пандемия и от играчите зависи спасяването на човечеството. Мегаполисите са парализирани и са се превърнали в центрове на вирусите, които се разпространяват в съседни градове. Играта приключва фатално за участника и за света, ако вирусите излязат извън контрол и засегнат твърде много други градове. Единственият победител е този, който открие лек срещу вируса.

Друга игра, която е особено актуална и привлича младите хора, е "Scythe" или "коса" (за косене). Тя е стратегическа и се развива в алтернативна вселена на територията на Източна Европа. Петима играчи влизат в ролите на лидери на нации, всяка със свое специално умение, даващо им предимство в играта. Състезанието е за завземане на по-голяма територия и за развиване на икономиката, произвеждайки ресурси. Играчите имат право на четири действия, които не могат да се повтарят и целта на всеки е да изпълни 6 цели, за да приключи играта.

Включването в настолни игри е бърз и лесен начин за завързване на приятелства в тези времена на изолация. Това споделят почти всички хора, участвали в нашата анкета сред любителите на тези занимания. В отговорите се включиха 35 играчи на възраст от 18 до 24 години. 80% от тях подчертаха, че предпочитат да играят с приятели. В останалите 20% са тези, които играят със семейството си или с непознати. „Всичките ми приятели, които съм запознал с хобито, се зарибиха и повечето също си купиха собствени игри. Сега се събираме редовно и с други непознати и играем най-вече стратегически игри“, коментира в анкетата 19-годишен младеж.

В това набиращо популярност занимание могат да се включат и по-възрастните, които обикновено се пристрастяват към игрите покрай своите деца или внуци. „Аз съм преподавател. Моята страст е да преподавам и да създавам безопастно и приятелски ориентирано пространство за хора, които искат да пробват нова игра или хоби. Винаги съм обичал игри, но страстта истински ме застигна, когато синът ми беше малък и отидохме заедно в клуб за такива игри, заяви 62-годишен мъж, който редовно посещава популярен в Русе клуб за настолни игри.

Всички анкетирани споделят, че настолните игри предлагат развлечение за всяко настроение и това ги прави толкова актуални и популярни в тези непредсказуеми и предизвикателни времена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари