Настимир Ананиев: БСП са формация за мръсни поръчки на ГЕРБ и ДПС

0
Депутатите подхванаха взаимни заплахи с протести, стигнаха и до белия автобус
Депутатите подхванаха взаимни заплахи с протести, стигнаха и до белия автобус Снимка: БГНЕС / Архив

Депутатите подхванаха взаимни заплахи с протести, стигнаха и до белия автобус

"Защо БСП са формацията за мръсни поръчки на ГЕРБ и ДПС? Внасят текст от един параграф да станат 54 и когато аргументирано трябва да защитим позицията си, те прекъсват дебатите, защо? Имаме хора, които са заявили желание да се изкажат. Проблемът е, че ви е страх от аргументите, документите и протоколите срещу манипулациите с хартиено гласуване". Този гневен изблик дойде Настимир Ананиев от ПП, цитиран от 24 ЧАСА. Емоциите му бяха след като Хартиената коалиция се наложи и прекрати дебата по един от параграфите в Изборния кодекс, посветени на връщането на хартиената бюлетина.

Нов опит за прекратяване на спешното прокарване на Изборния кодекс направиха от "Продължаваме промяната". Съпредседателят на формацията Асен Василев мотивира новото искане с необходимостта депутатите да отидат по комисии и да гледат редица важни законопроекти. Като сте толкова борци за правдата, даваме ви възможност да отидем в комисии и да си свършим работата, допълни съпартиецът му Искрен Митев.

А Георги Свиленски от БСП направи контрапредложение. "За да отидем в комисии, трябва да свършим работата, за която сме се събрали. Според него депутатите от ПП вече правели само процедури и нямало какво да кажат, затова предложи прекратяване на дебата по параграф 17."

Само 95 депутати се опитаха да прекратят заседанието, но срещу тях бяха гласовете на 124 души от Хартиената коалиция.

В крайна сметка Хартиената коалиция се наложи и дебатът по параграф 17 бе прекратен. След него остават още 60 параграфа от Изборния кодекс.

И ДБ, и ПП атакува мнозинството и председателстващия заседанието Росен Желязков, че налагат цензура, лишавайки ги от възможността да защитят тезата си аргументирано.

Кирил Петков избухна и се разкрещя, че мнозинството ограничава хората.

"Лишавате хората да разберат за какво става въпрос. Става въпрос за кражбата на българските гласове, за кражбата на техните данъци! Това не може да продължава така! Това, че сте първа политическа сила не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати", започна да крещи той като на митинг, а ПП и ДБ му пляскаха. Уважаеми колеги, приемете това като нормален ораторски патос, реагира на гнева му Росен Желязков.

На атаките от ПП за прекратяването на възможността за дебат Желязков контрира, че от партията не са милеели за записаните за изказване, когато малко преди това предложиха прекратяване на заседанието.

"От 11 часа дискутираме параграф 17 със съотношение изказвания към процедурни въпроси 1 към 100. Всички ще имат възможност да изкажат своите мнения, които така или иначе са по целия кодекс, а никой не дебатира по конкретния текст и параграф", коментира той.

Асен Василев обаче контрира, че са искали заседанието да спре и всички да се изкажат следващо, а не да се отнема думата на депутате, това бе предложението на БСП. Напомнете на депутатите какво се случва, когато се опитат да насилят волята на българския народ - последния път ви изнасяха с бял автобус, закани се той.

А Георги Свиленски от БСП взе процедура, че трети депутат се опитал да заплашва с "някакви бунтове".

"Вие сте избрани и мястото ви е тук да решавате проблеми, а не на улицата. Не призовавайте за бунтове, видяхте какво става. Сега има мнозинство, което иска да работи. Искате да саботирате работата", ядоса се социалистът срещу ПП. И обяви, че са искали 20 процедури и е имало само едно изказване по същество на Никола Минчев.

"Ако искахте да работите, да го бяхте направили. Не обвинявайте председателстващия, защото решението бе взето със 127 гласа "за". Даже вашата ПГ не е в пленарна зала, когато дойдат протестиращите им обяснете, че сте 45 човека, а иначе претендирате за голямо присъствие", атакува той бившите си коалиционни партньори.

Десислава Атанасова от ГЕРБ опита да внесе успокоение на страстите, предлагайки редакционна корекция в текстовете, веднага след нея обаче Петър Петров се върна на предната тема. И посочи, че е имало времена, в които и БСП са протакали закони с дълги процедури и изказвания. Атакува и ПП като се оплака, че на 12 януари 2021 г. силният им кордон е спрял справедливия протест на "Възраждане" срещу мерките за КОВИД. Напомни и за решетките, които бяха сложени в НС по времето, по което Никола Минчев бе шеф на НС. И се подигра на думите на Свиленски за протестите, защото след свалянето на Минчев ПП и БСП се прегърнали на такъв протест и го определяха като справедлив.

В отговор получи атаки, че "Възраждане" са използвали депутатските си имунитети, за да вкарат хората в НС, без да имат контрол над тях. Има разлика в подкрепящите каузата на ПП и този, за който вие говорите, контрира го Мирослав Иванов.

Йордан Цонев от ДПС пое председателстването на заседанието и също се включи в ретроспекцията. "За белия автобус - протестът също бе мирен. Аз бях в него, беше мирен, бях в него. Няма нищо страшно. Щом трябва, ще влезем в него.", иронизира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари