Направиха климатик, който не работи на ток

0

Базираната в Ню Делхи Ant Studio направи климатик с нулева консумация на електроенергия, за да се бори с брутално горещите лета в столицата на Индия.

Устройството е построено за фабриката DEKI Electronics Уредът е енергийно ефективно и артистично изпълнено решение за разхлаждане чрез изпарения. Новата инсталация, наподобяваща пчелна пита, е направена от конични глинени тръби, които са предвидени да намаляват температурата в сградата.

Изградена като част от по-голям проект за разкрасяване на DEKI Electronics, иновационната охладителна инсталация е много функционална и придава артистичен усет към фабриката. Формата и размерът на плътно опаковани теракота кошери на структурата са подредени с помощта на съвременни изчислителни анализи и съвременни техники за калибриране. Когато водата изтича надолу по структурата, достатъчно е да се намокрят конусите само веднъж или два пъти на ден, процесът на изпаряване постепенно понижава температурата на въздуха. Порьозните теракотни части абсорбират вода, която след това се подава към външната повърхност, където се изпарява и се превръща в студен въздух.

„Вярвам, че този експеримент работи доста функционално. Резултатите разкриват много повече възможности, при които можем да интегрираме тази техника и биха могли да предефинират начина, по който гледаме на охладителните системи. Това е необходим и все още пренебрегван компонент на функционалността в сградата. Всяка инсталация може да се третира като произведение на изкуството „, каза Мониш Сиприпуп, основател на Ant Studio.

Цикличният профил може да се превърне в художествена интерпретация, докато падащите води придават успокояваща атмосфера.

Прототипът може да охлажда горещия въздух от над 50 градуса по Целзий  до температури под 36 градуса по Целзий, докато атмосферната температура пада до 42 градуса по Целзий.

Архитектите разглеждат инсталацията с форма на „медена пита“ като нискотехнологично решение за естествено охлаждане, както и с арт инсталация, която включва древни методи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари