НАП разпространява брошура за маркиране на бижута

0
Счита се, че маркирането на изделията от благородни метали би могло да осигури на производители и търговци пазарно предимство
Счита се, че маркирането на изделията от благородни метали би могло да осигури на производители и търговци пазарно предимство

В офиса на НАП в Русе се разпространява брошурата „Подготовка за присъединяване на Република България към Конвенцията за контролиране и маркиране на изделията от благородни метали, подписана във Виена на 15 октомври 1972 г.“.

Тя е проект на Министерството на финансите, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“ и е свързана с предстоящото присъединяване на страната ни към конвенцията, в която са включени 19 европейски държави, съобщават още от НАП- Русе.

Основната цел на това споразумение е да се улесни търговията с изделия от благородни метали между включените държави, като същевременно се осигури лоялна търговия и защита на потребителите с оглед на специфичния характер на тези изделия.

Конвенцията въвежда първата международна марка – Обща контролна марка / ОКМ / - обозначаваща благородния метал и неговата чистота, и позволява на държавата на вноса да приема без допълнителна проверка контрола и маркирането, извършени в друга държава от Конвенцията, ако са извършени в съответствие с нея.

Конвенцията способства за постигането на очертаните цели чрез международното хармонизиране на стандартите и техническите разпоредби и на методите и процедурите за контрол, както и чрез сътрудничеството между националните служби и институции.

Счита се, че маркирането на изделията от благородни метали би могло да осигури на производители и търговци пазарно предимство, тъй като ОКМ е възприета и призната като марка за качество в много държави по целия свят.

Заинтересованите бизнесмени могат да получат брошурата в Лабораторията за маркиране на изделия от благородни материали на първия етаж в офиса на НАП в Русе.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари