Най-евтино е в България, най-скъпо в Дания

0
В България цените са били 87% от средното за ЕС
В България цените са били 87% от средното за ЕС

Разликата в цените на стоките и услугите в страните членки на ЕС през миналата година е била значителна. Най-скъпо е било в Дания, а най-евтино в България

Това показва информация от европейската статистическа служба "Евростат". В България цените са били 87% от средното за ЕС.

Цените на стоките и услугите в Дания са били общо 141% от средната стойност на ЕС. В топ три е още Ирландия (134%), следвана от Люксембург (131%), Финландия (127%) и Швеция (121%).

На другия полюс е страната ни с (53% от средната стойност в ЕС, както и Румъния 55%. Това оформя значителна разлика в цените в най-скъпата и най-евтината държава.

У нас алкохолът и тютюневите изделия са били най-евтини през миналата година: 62%от средното за ЕС, следвана от Полша (74%), Унгария и Румъния (с по 75%). Най-високи цени на тези стоки миналата година е имало в Ирландия, Финландия и Швеция, сочи Евростат.

Ресторантите и хотелите са били над три пъти по-скъпи в Дания, отколкото в България.И тук ценовите равнища са най-ниски в България (45%) и Румъния (54%), а най-високи в Дания - 156%.

Храните и безалкохолните напитки са били най-скъпи в Дания, Люксембург и Австрия. Най-евтините храни и безалкохолни напитки са отчетени в Румъния , Полша и България (785 от средното в ЕС).

По-малки разлики в цените има при потребителската електроника, личния транспорт и дрехите. При потребителската електроника разликата в ценовите равнища варира от 91% от средното за ЕС в Полша до 111% във Франция. В страната ни цените в този сектор са 92 на сто от средното за ЕС.

И облеклото е било най-евтино в България , в сравнение с другите държави от ЕС (79% от средното за ЕС) и най-скъпо в Дания (132%).

При личните превозни средства с най-високи цени отново се отчитат в Дания (138%) и Нидерландия (121%). Най-ниски цени в тази категория отчита Словакия (82%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...