Най-често срещани проблеми в любовните отношения и как да ги разрешим

0
Говорете за проблемите, преди да ескалират, съветват експертите
Говорете за проблемите, преди да ескалират, съветват експертите

Не знаем как да изразим това, което искаме, търсим извинения, не контролираме тона на гласа и просто често се произнасяме грешно

 През последните два месеца в изолация комуникацията във взаимоотношенията беше поставена под въпрос повече от всякога, поради количеството стрес, който изпитваме и постоянното време, прекарано с партньора ни.

Хората са принудени да бъдат у дома и да гледат директно в очите неща, които може би са избягвали преди. Въпреки че проблемите с комуникацията във взаимоотношенията са често срещани, не е необходимо те да са постоянни. Комуникацията не трябва да е трудна, просто трябва да научим кои инструменти да използваме.

Ето шестте най-често срещани проблеми в комуникацията и как да ги разрешите, обобщени от Вестник Струма:

Липса на комуникация

Хората избягват неприятната комуникация, мислейки, че проблемите ще преминат, което в дългосрочен план сериозно уврежда отношенията. За да се справите с това, трябва да започнете да говорите за това как да общувате и какво означава специален начин на комуникация за вас. Запитайте се: Какво всеки от нас счита за положително в комуникацията си? Как можем да го подобрим? За какво аз трябва да допринеса в общуването? Само като задавате тези въпроси и постоянно работите върху тях, ще разрешите много проблеми. Говорете за проблемите, преди да ескалират и да превърнете нормалния разговор в кавга.

Притеснявате се, че нещата ще се влошат, ако копаете по-дълбоко

Често се притесняваме, че ситуацията ще се влоши, ако търсим решение на проблемите, но всъщност е точно обратното – проблемите растат, когато бъдат игнорирани. Конфликтът е неизбежен и единственият начин за успешно решаване на проблема и намаляване на напрежението е чрез комуникация. Въпреки че може да е плашещо и неудобно да говорите и да навлизате по-дълбоко в себе си и партньора си, това е необходимо.

Очаквате вашият партньор да прочете мислите ви

Логично не можете да очаквате от партньора си да прочете мислите ви, така че е важно той да знае какво ви е в главата и какво искате. Отделете малко време, за да разберете какво искате от себе си и от другия човек. Задайте си въпроса защо това, което искате, е важно и от какво точно се нуждаете, след което поговорете с партньора си.

„Винаги съм прав“

Разбира се, това не е правилният подход към всеки проблем, с който се сблъсквате. Трябва да приемете, че партньорът ви може да има различен опит или мислене от вас и че това е абсолютно нормално. Може би говорите различни езици на любовта и просто трябва да научите достатъчно от езика на другия човек, за да можете да общувате здравословно.

Отбранително отношение и липса на слушане

Целта на здравата комуникация е разбиране, а не съгласие. Много двойки смятат, че трябва да постигнат споразумение, което може да доведе до много проблеми. Може да не сте съгласни по много теми, но се опитайте да разберете другата страна. Не се опитвайте непрекъснато да печелите аргумента. Когато двойките се карат, те често не се карат по здравословен начин, като използват грозни думи, обвиняват другия човек или го смущават. Подобни кавги могат да навредят както на вас, така и на връзката, но ако видите кавгата като възможност за взаимно разбиране и съпричастност, ще подобрите и отношенията си.

Затваряне и отказване на разговори

За да избегнете такова затваряне в бъдеще, организирайте 20-минутна почивка, след което кажете на партньора си, че искате да продължите разговора. Просто трябва да поставите в по-добра позиция в главата си, за да продължите да общувате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари