Над 7500 души останаха без работа през изминалата седмица

0
Кризата на пазара на труда в България продължава да се задълбочава
Кризата на пазара на труда в България продължава да се задълбочава Снимка: БГНЕС

Безработицата през миналия месец се е увеличила с повече от три пъти в сравнение с тази от септември

Кризата на пазара на труда в България продължава да се задълбочава, вероятно движена от отлива на хора в заведенията и другите обществени места, които вече изискват зелени сертификати. Нивата на безработица бяха на безпрецедентно ниски в края на лятото, но от септември трендът се обърна и новорегистрираните безработни са трайно повече от постъпилите на работа, съобщава есоnоmiс.bg.

Данните на Националният статистически институт (НСИ) показват, че нетната безработица през миналия месец се е увеличила с повече от три пъти в сравнение с тази от септември. Този процес изглежда нормален предвид окончателния край на летния сезон, който осигурява заетостта на много българи, както и наложените допълнителни изисквания със зелените сертификати.

Данните на НСИ показват, че началото на ноември започва с рязък скок на останалите без работа в сравнение с тези от последните седмици на миналия месец. В периода 1-7 ноември новорегистрираните безработни лица в бюрата по труда са били 7524 души, като в двете седмици преди това те са били съответно 4915 и 5442. Същевременно започналите работа в този период са били 3436 души, а в седмиците от 25-31 и 18-24 октомври са били съответно 3151 и 3608 човека.

От данните става ясно, че нетната безработица за първата седмица на ноември е 4088 души, което е повече от двойно покачване спрямо последната на октомври. По-мащабната картина показва, че останалите извън пазара на труда за периода 28 декември – 8 ноември са 240 286 души, а 200 264 са постъпили на работа. Т.е безработицата е нараснала с 40 022 души.

Според разбивка на данните през изминалата седмица най-много безработни са регистрирани в София-столица (671), като през предходната седмица бяха отчетени 385, Бургас (656) сравнение с 297 през октомври, Пловдив (601) на фона на 418 през предходната седмица и Благоевград – 528 души, като преди това бяха отчетени 489.

Междувременно най-много постъпили на работа между 1-7 ноември има в София-столица (418), Пловдив (283), Бургас (209) и Плевен – 207 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари