НА ЖИВО: Здравните власти за хода на пандемията и разхлабването на мерките

0
Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27, заяви Кунчев
Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27, заяви Кунчев Видео: NOVA

"Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27".

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на здравните власти.

От чисто медицинска гледна точка в момента се намираме в чудесна ситуация. Опитваме се да я задържим. Ако избързаме обаче и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам”, каза още той, предава NOVA.

От последната седмица Разград падна в жълтата категория по заболеваемост. Това се случва за първи път от доста време. Имаме области и в трите различни сфери  на заболеваемост.  Най-много заболели има във Враца, Бургас, Плевен и Перник . Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново", посочи Кунчев.

Продължава да се запазва трайна тенденцията неколкократно в пъти по-голям брой излекувани от потвърдените случаи на заразени с COVID-19. По отношение на заетостта на болничните легла – заетостта за неусложнени пациенти е 29 процента, като най-висока тя е в София област и София град", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. Фирмите вече започват да правят достъпни публикациите за това, че те влияят на новия щам”, посочи той.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обави, че новият вариант на COVID-19 вече е в България. "Дадохме за секвенция още в края на ноември първите 4 проби от българи, дошли от Англия", поясни той.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари