Мутафчийски: При новият щам смъртността скача няколко пъти

0
Трябва да се подхожда внимателно към разхлабването на мерките, заяви председателят на Националния оперативен щаб
Трябва да се подхожда внимателно към разхлабването на мерките, заяви председателят на Националния оперативен щаб

Трябва да се подхожда внимателно към разхлабването на мерките, заяви председателят на Националния оперативен щаб

Има едно много интересно изследване на Кембридж, което даде много интересна графика за сравнение между новия и стария щам на коронавирус. Ако имаше вариант, който е с 50% по-голяма смъртоносност, то смъртността се увеличава само един път, а при ако имаме щам, чиято заразност е по-висока с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти“, заяви генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб за ситуацията с COVID-19, предаде bTV.

Причината за по-голямата смъртност при по-заразния щам е по-бързото изчерпване на капацитета на болниците, обясни Мутафчийски, който препоръча да се подхожда внимателно към всяко разхлабване на мерките.

"С разширяването на дейността на болничната дейност, все пак болниците удържаха капацитета си, нищо, че не е пълен. Около 30% е заетостта на болни с коронавирус, а 20% са в готовност. Нямаме доказателства за разпространението, има заподозрени такива случаи, но много бързо този вариант измества класическия вариант, което може да доведе до пренапрягане на здравната система. И така може да се стигна до това, че граждани, които се нуждаят от адекватни грижи, да не могат да получат ", допълни ген. Мутафчийски.

Изходните нива около 1 октомври са около 35 на 100 000 население. Това е на база на 14-дневна заболеваемост. Пикът го достигаме на 23.11.2020 г. с 667 на 100 000 души заболеваемост.

"Това е най-големият връх. Мерките бяха въведени на 27 срещу 28 ноември. Постепенно започва спадане на заболеваемостта. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. С твърдост на мерките, което е по скалата на Оксфорд, очаквахме това да се случи между втората и третата седмица. Но отчетливите резултати дойдоха след 4 седмици", допълни ген. Мутафчийски, който посочи, че смъртността в момента е 9 пъти по-висока в сравнение с октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Викаха му "пешкира". Защото се оправяше с всякакви загорели мърсотии.

Харесай Дунавмост във Фейсбук