На Летище Русе кипи ремонтна дейност

16
Нека русенската общественост е спокойна, че летище Русе ще бъде обновено, заявяват инвеститорите
Нека русенската общественост е спокойна, че летище Русе ще бъде обновено, заявяват инвеститорите Снимка: Facebook

Нека русенската общественост е спокойна, че летище Русе ще бъде обновено, заявяват инвеститорите

В близост до летището се намира Дивечовъден резерват “Батаклията”, собственост на Държавно ловно стопанство „Дунав“, Русе. В него са регистрирани близо 200 благородни елена и стотици сърни. Някои от тях си живеят постоянно на територията на летището, голяма част от която е обрасла с храсти и дървета през последните десетилетия безстопанственост.

Само за 10 дни – от 27 февруари, датата на подписването на договора между Община Русе, собственик на летището, и инвеститора „Еърпорт Русе“ ООД, до 8 март включително, са изградени почти 2 км от 9-километровата периметрова ограда на аеропорта, съобщава БАНКЕРЪ. Според Антони Търницов, единият от двамата инвеститори, оградата се строи според изискванията за летище – 2,5 метра висока, отгоре с навита бодлива тел, за да не може да бъде прескачана от елени, сърни и хора.

Изграждането на оградата на летище Русе е част от обещаните от „Еърпорт Русе“ минимум 14 млн. евро инвестиции, които трябва да трансформират буренясалото летище край село Щръклево в модерен регионален аеропорт.

Паралелно с това се чистят и израслите през последните 30 години храсти и дървета, които представляват опасност за полетите, тъй като са убежище не само за едри животни, но и за стотици птици. За почистването им инвеститорът е получил разрешения от съответните институции.

Вече се прави и ремонт на помещенията на втория етаж на терминала, които ще бъдат офиси, стаи за почивка на пилотите и пр. Сменят се старите електро- и ВиК инсталации със съвременни, за да се избегне опасността от къси съединения и течове.

Още в деня на подписването на договора за предоставяне правото на ползване на летище Русе са били изготвени и приемо-предавателни протоколи, за да е ясно в какво състояние инвеститорът приема аеропорта. Те са придружени от множество снимки, които ясно илюстрират положението.

„Целта е да се види какво вземаме, за да може след изтичането на срока за ползване на летището лесно да се сравни с това, което ще оставим. Правим всичко това, за да докажем, че сме дошли да работим за развитието на летище Русе, от което ще имат полза както обществеността на града и региона, така и ние като инвеститори. Работим усилено от първия ден и това може лесно да се види. Затова каним журналисти на 9 март, за да отразят какво сме направили за този кратък период. След три месеца ще ги поканим отново, да сравнят напредъка. Нека русенската и цялата авиационна общественост се уверят, че не сме дошли да крадем летището! Нека са спокойни, че летище Русе ще бъде обновено и ще придобие вид, много привлекателен от онзи, който е бил докато е било експлоатирано преди повече от 30 години“ – обяснява Антони Търницов.

Преди дни са подадени и всички документи в съответните държавни институции за отразяване на промяната в стопанисването на аеропорта.

Тук е моментът да припомним, че всичко това се случва при подадена в средата на февруари жалба в Административен съд – Русе срещу решението на местния общинския съвет от 24 януари 2023 г. за даване на безвъзмездно право на ползване на летището на инвеститора за срок от 10 години.

Жалбоподателят оспорва решението като „незаконосъобразно“. След порядъчно протакане държавната такса е внесена от жалбоподателя в последния срок и на делото е даден ход. По молба на Русенския общински съвет с определение от 22 февруари 2023 година съдът допусна предварително изпълнение на оспорваното решение с мотивите, че това се прави в защита на важни държавни и обществени интереси.

Именно след това – на 27 февруари, беше сключен и договорът между общината и инвеститора.

Така че, в крайна сметка, изграждането на периметровата ограда на летище Русе, ремонтът на помещенията и почистването на храсти и дървета се прави от инвеститора само за негова сметка и единствено в негов риск. Това е записано и в подписания договор с общината. Следователно, ако един ден съдът уважи внесената жалба и обяви решението на Русенския общински съвет за отдаване на летището за нищожно, то всичко направено дотогава – оградата, ремонтите и пр., ще останат безвъзмездно за Община Русе, а инвеститорът ще пие една студена вода и ще иде да намери късмета си някъде другаде.

В този смисъл фактът, че Общинският съвет – Русе е гласувал „за“ „безвъзмездното право на ползване“ на летището изобщо не означава, че това „безвъзмездно“ право е и безплатно. Напротив. Само изграждането на периметровата ограда и започналите ремонти струват към 2 млн. лева.

На нас ни остава да видим какво ще е окончателното решение на съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    19
    до 18
    Моята груба сметка излезе друга: Пътуване до летището (на другия край на Щръклево) — 21м; Check in — 30м; Полет до София — 45м; Check out - 25m; Пътуване до Люлин с линия 1 на метрото — 25м. Всичко общо — 2:46ч. Ако има магистрала (до Велико Търново): Качване на магистралата 20м (нали не си помислихте, че магистралата ще почва от Централна ЖП гара); Пътуване до София 300км средно с около (добре нека са) 110км/ч — 2:43ч; Пътуване до Люлин — 20м; Общо — 3:23ч. Ще рече човек, че за 45 минути разлика не си заслужава, да похарчи още 50 лв, но забележете, във втория случай 3 часа ще се взираш през стъклото, защото управляваш автомобил участник в движението. Вярното в случая е, че в много (нормално развити) държави вътрешните полети губят клиенти за сметка на по-бърз и по-евтин ЖП транспорт. Жалко, че в България такъв няма!
  • 2
    18
    коко
    Ако летището се ползва за вътрешни полети (евентуално за София), нека всеки си направи една груба сметка. Пътуване до Щръклево - около 30 минути. Проверка на багаж и документи плюс 1 час. Пътуване до София - около 1 час. Вземане на багажа и отиване до крайна точка (например Люлин) - още 1 час. Всичко общо около 3- 3,5 часа. А ако се направи магистрала, при разстояние 320км и средна скорост 110 км/ч - пътуването ще отнеме около 3 часа. Няма да говоря за цени ( за самолет и за бензин). Преценете сами!
  • 8
    17
    Без път, а пък летище?
    Като са тръгнали летището да оправят, дано и шосето Русе - Бяла да направят.
  • 0
    16
    БХ
    А защо никой не свързва нещата с войната в Украйна? Не е ли близко до акъла, че летището тръгна точно заради войната в Украйна? Или още вярвате на добрия Дядо Коледа :) Затова и т.н. инвеститор тръгва да строи знаейки, че никой не може да го спре.
  • 9
    15
    ,Русе
    Живеете по мази и тавани но да сте в София Вие мислещи по този начин за Русе който за ваше сведение беше четвърти по големина в българия и други градове освен София сте безродни България не е София тесногръди хора
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари