МВР: В България няма централизиран пазар на дрога

0
Най-често продажбите стават на големи концерти и в нощни заведения.
Най-често продажбите стават на големи концерти и в нощни заведения.

В България няма централизиран пазар на дрога, няма монопол на лидери като от миналото, каза вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

Валентин Радев в отговор на актуален въпрос на Диана Саватева от ГЕРБ за наркотиците и тяхното разпространение сред децата и младежите.

На пазара на дрога най-много се продава канабис, стимуланти - амфетамини и метаамфетамини, както и екстази, посочи той.

Най-често продажбите стават на големи концерти и в нощни заведения. На пазара обаче се появяват нови видове синтетична дрога. През 2016 година са регистрирани 60 нови вида.

Голяма част от пазара е изнесен вече в интернет.

Радев цитира статистика, според която 14 на сто от всички престъпления, свързани с дрога, са извършени от тийнейджъри на възраст 14-18 години. Най-често дилърите на дрога са на възраст от 18 до 30 г., съобщи вътрешният министър.

Саватева се поинтересува специално за синтетиката. Метафорично казано, те изпържват мозъка и рушат личността, коментира бившата журналистка от Бургас, позовавайки се на становището на психиатри и психолози.

Именно Бургас е сред водачите в класацията у нас по разпространение на дизайнерска дрога, разкри министърът и обобщи, че само за година са били регистрирани 60 нови психоактивни вещества. Валентин Радев призна, че е по-трудно за МВР да следи дизайнерската дрога.

Проблемът е, че се продават през интернет, призна вътрешният министър и добави, че все пак това било "във фокуса на нашето внимание". Иначе МВР си партнирало добре в наркобитката с Митниците и МОН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари