МВР ще вози COVID пациенти

1
От утре здравният министър тръгва на проверки по болниците
От утре здравният министър тръгва на проверки по болниците

От утре здравният министър тръгва на проверки по болниците

Здравната каса ще облекчи административно болниците, за да могат да приемат по-лесно пациенти с коронавирус. От утре здравният министър тръгва на проверки по частни и държавни болници, които отказват да разкрият легла за лечението на заразата. Костадин Ангелов се закани, че последствията за тези лечебни заведения ще бъдат ясни и бързи.

Заради затруднената епидемична обстановка от утре болниците минават на облекчен режим за отчитане. Лечебните заведения ще могат да разпределят всичките си налични легла според нуждите за прием на пациенти с COVID, без да се налага да получават одобрение от касата. Така ще могат да приемат повече заразени пациенти, ако това се наложи. Грижите за пациентите с онкохематологични заболявания, за трансплантираните и за родилките остават, както досега и с предимство. Здравният министър предприема промени заради проблемите с прием на пациенти с COVID в болниците. По БНР той заяви, че цяла нощ е правил логистика за настаняване на пациенти и справяне със ситуацията.

25 микробуса от системата на МВР вече са на разположение на Спешна помощ. Те са оборудвани с шофьор и човек, който може да окаже първа долекарска помощ. Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР здравният министър.

"Ще говоря и с частните линейки, ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят, ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важното е пациентът да бъде до лечебно заведение. Оттук нататък организацията в работата на лечебното заведение се прави от изпълнителния директор и ръководния екип в лечебното заведение", каза пред радиото Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов е внесъл в Парламента предложение за законова промяна болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19, да не бъдат финансирани със средства от Здравната каса.

"Няма частни, няма държавни. По Конституция всички са равни, след като държавните могат, и частните могат. Ще си направят организацията такава, че не да лекуват само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора", допълни министърът.

По повод случаите от последните дни - с починал в дома си 33-годишен мъж, който не дочака линейка, и друг, който престоя два часа в линейка преди да бъде приет в болница, министърът коментира, че ще бъде решителен, въпреки че решения за искане на оставки се вземат трудно. Вчера той поиска оставката на директора на Четвърта градска болница в София. Не успяхме да се свържем с доцент доктор Аркади Иванов за коментар.

По повод разказания в "По света и у нас " случай, пред "България он Ер" той заяви, че "грешката е повече от фрапантна" и няма обяснение защо се е стигнало до чакането, съжалява и не знае защо това се е получило. Според д-р Аркади Иванов пациентът е докаран с линейка, с доказан COVID-19. С данни за дихателна недостатъчност, с болки в корема при приемане на лекарства, така че това, според него, абсолютно не оправдава поведението. Вместо да бъде приет за 15-20 мин., той стои 2 часа, коментира директорът на болницата. Това според него е абсолютно недопустимо и ако медицинското състояние на пациента е такова, че той е в тежко състояние, то с COVID и без COVID, той подлежи на хоспитализация.

В пост в социалните мрежи от името на д-р Панчо Панчев - заместник-директор организация на болницата и началник отделение "Анестезиология и интензивно лечение" в болницата се казва, че е бил потърсен по телефона от дежурния лекар и е провел разговор с лекаря от Бърза помощ. В публикацията д-р Панчев обяснява, че за да бъде бъде хоспитализиран пациент в COVID отделение, той трябва да има положително изследване на COVID, съгласно заповедта на здравния министър. Поискал е резултатът да се отрази във фиша за Спешна помощ, както и че пациентът е насочен от координационния център. Обяснява, че това е нужно, защото в противен случай пациент без COVID инфекция ще попадне в такова отделение и неминуемо ще се зарази.

В поста от името на д-р Панчев се казва,че е наредил на дежурната лекарка да приеме болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е според заповедта на министъра. Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това, според началника на отделението, е била единствената индикация за спешен прием.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари